23
Чет, Май
21 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

„Обединени патриоти“ пак затапиха ГКПП Капитан Андреево за влизащи в страната ни автобуси. Около 70-те души блокираха трасето и пускат само автомобили с българска регистрация и такива, които не са с турски номера. В началото на бунта около 11 ч. празен автобус също бе оставен да влезе в България, а хората от него вървяха пеш през границата. Чужденците заявиха, че идват на гости на роднини, но бяха освиркани от протестиращите. Към 14:00 ч. шофьор на рейс от Измир за Момчилград се опита по същия начин да премине пункта. Този път обаче слезлите пътници бяха задърпани от стачкуващите и не им бе позволено да влязат в България.

Както е известно, „патриотите“ са против лица, които не живеят в страната ни, да определят политиката и да взимат решения за закони. Те ще останат на позициите си до неделя, като ще спят на палатки, които ще разпънат между входящото и изходящо трасе на пункта. През определен интервал от време ще се сменят на пост, а алкохолът е строго забранен. Комендант на лагера е Ангел Джамбазки.

Междувременно излезе информация, че автобусите с избиратели с български паспорти от Турция, минават през Гърция заради блокадата на българо-турската граница.

 

 

На бунт се вдигнаха и край ГКПП Капитан Петко войвода

На километър от другия граничен пункт – ГКПП Капитан Петко войвода, пък на бунт се вдигнаха земеделци, животновъди и тютюнопроизводители. Мотивът им е катастрофалното състояние на земеделието в България. Протестиращите фермери искат спешни мерки за оздравяване на сектора, отмяна на министерската заповед, спираща плащанията по мерките за агроекология, и изплащане на всички забавени субсидии. Според тях парите са преведени от ЕС още преди два месеца, но само една малка част е стигнала до правопритежателите. Тютюнджиите настояват за промяна в размера на националните доплащания.

Този път охраняващите демонстрацията полицаи позволиха на стачкуващите да затворят пътя към Гърция. За 15-ина минути протестиращите затапиха трасето, като скандираха: „Мафия“, „Обединението прави силата“, „Заедно сме“ и др. Те бяха категорични, че няма да отстъпят пред управляващите, докато някой от правителството не излезе по медиите с изказване, че исканията им ще бъдат удовлетворени. Периодично ще блокират пътищата за по няколко минути. Такива протестни прояви има още на 3 главни пътни артерии в страната - на ГКПП „Дунаво мост“ стачкуват пчелари, биопроизводители и животновъди от Североизточна България, на път Е-79 в района на Железница и на пътя Ловеч – Варна.

Диляна ЦВЕТКОВА