17
Сря, Апр
28 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Стотина тютюнопроизводители излязоха на протест край Свиленград днес. Стачката бе от 10 ч. на 1 км. от гранично-пропускателния пункт с Гърция. Стопаните са недоволни заради липсата на равнопоставеност при разпределяне на премиите за реколта 2016, както и за това, че все още има хора, които не са си получили парите от продажбата на продукцията. Те категорично заявиха, че стачката им не е политическа. Протести имало при всяко едно правителство досега. Организатор е Националната конфедерация на тютюнопроизводителите в България (НКТБ). Неин зам.-председател е общинският съветник от Свиленград Живко Желев, който се занимава и с производство на тютюн.

Около обяд със скандирания: „Мафия“, „Не на дискриминацията“ и др., стачкуващите запалиха две бали тютюн, след което решиха да блокират пътя за ГКПП Капитан Петко войвода. Замисълът им обаче бе париран от струпалите се около 50 униформени. На място още в ранни зори от Кърджали бяха дошли 6 коли на жандармерията за разпръсване на безредици. Стигна се до словесни схватки с органите на реда. „Вчера, когато патриотите затвориха границата, нищо не им направихте. Защото сме обикновени хора, затова ли скачате срещу нас сега“, обърна се Желев към полицаите. След кратки изблици на нерви напрежението утихна и стачкуващите се оттеглиха настрани. Въпреки това дадоха ясно да се разбере, че този път ще държат на исканията си докрай. „Оттука няма да мръдна, да ме изнесат. Бензинът ми е тук, ще се запаля, ако трябва, не ми пука. На 10 юли трябва да правя сватба, а нямам един лев в джоба“, заяви Желев. По думите му тази вечер се очаквало при тях да пристигнат протестиращите пред Парламента животновъди.

Според производителите не било нормално държавата да дава по-високи премии за по-малко количества тютюн. Това е абсолютна дискриминация, подчерта лидерът на НКТБ Асен Кючуков. Той припомни, че има решение на Върховния административен съд, който е отменил становището на Министерството на земеделието за подобен начин за разпределяне на премиите за сортовата група „Басма“. „Проблемът е, че никой не се съобразява със съда. Последният Консултативен съвет към земеделското министерство, вместо да отмени тази практика, отново я потвърди. Бе решено за производители с количества 2 тона да се плаща по 2,45 лева на килограм, над 2 т. - по 1,65 лв., а до 1 тон – 2, 55лв. Така хиляди тютюнджии остават ощетени. Абсурдно е тези, които работят повече да получават по-малко от тези, които работят по-малко“, допълни Желев. На висок глас той и всички присъстващи обявиха негодуванието си към пагубната политика в сектор „Земеделие“, където всичко било сбъркано.

Диляна ЦВЕТКОВА