Общество
Инструменти
Шрифт

Петрана Арабходжева е новият председател на Дружеството на инвалида в Свиленград. Изборът се проведе на 6 март в голямата зала на ОбА-Свиленград. Това обаче стана след дълги кандърми, тъй като никой от предложените не пожела да поеме управлението. От Управителния съвет на дружеството излязоха с две имена за нов лидер - Костадин Илчев и Емилия Сидерова. И двамата си дадоха отвод. Такъв направиха още четирима, предложени за поста.

Най-накрая членовете на организацията избраха за свой ръководител Петрана Арабходжева. Самата тя не е с увреждане, а е в дружеството от 2016 г. като придружител на съпруга си. Преди да се пенсионира е била санитарка в Дома за възрастни хора с психични проблеми в Пъстрогор. „Останах като в необрано лозе, но нямаше как да не се съглася. Първата ми работа като председател е да се срещна с предишните ръководители и да обменя опит с тях. Ще вървя по техните стъпки и с малко повече нахалство се надявам, че ще мога да помогна на членовете на дружеството“, каза Петрана пред „Старият мост“.

Впрочем, смяната се наложи заради оставката на досегашния ръководител Елена Александрова. Тя се оттегли, защото щяла да пътува при децата си в чужбина и 6 месеца нямало да я има в България. Освен това вече силите й не достигали да се бори с бездействието на повечето институции за решаване проблемите на хората с увреждане. „Никой не ни помага и не ни обръща внимание. Поискахме среща с кмета Георги Манолов, но така и не ни допуснаха до него. Помолих в общината да ни помогнат и закупят телевизор и оборудване за офиса, но ми отказаха. Казаха ми да търся спонсори и че ние не сме им приоритет. А в много общини превеждат пари на самата организация в началото на годината. След многократни молби от две години насам ОбС ни отпуска по 1000 лева. През 2016 г. с тези пари организирахме екскурзи за членовете на нашето дружество. Възмутена съм и от председателката на областното дружество на инвалидите в Хасково. Един телефон не вдигна да ни потърси и да ни попита дали имаме нужда от нещо“, сподели Елена Александрова. Освен председател бяха избрани и нови членове на Управителния съвет, тъй като трима от общо четирима си подадоха оставката – Атанас Мравов, Наталия Янева и Елза Чончева. Техните места заеха Елена Александрова, Моника Генева и Емилия Сидерова.

Диляна ЦВЕТКОВА