17
Сря, Апр
28 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Специален гост на празника бе ексобластният управител на Хасково Станислав Дечев

За „Цар на виното“ в Любимец навръх празника Трифон зарезан бе провъзгласен Петър Петров. Неговият еликсир грабна сетивата на журито в конкурса „Най-добро домашно младо червено вино“. Наградата му – 50-литрово дъбово буре и корона, бе връчена от зам.-кметът на общината Илия Илиев. На второ място бе оценено виното на Иван Иванов, който получи дъбово буре - 30 литра. За втора поредна година третата награда в категорията за червено вино – оригинална немска лозарска ножица, отиде при Ангел Тананов. Специална награда в категорията „Бяло вино“ спечели Красимир Лулчев, който получи ръчно изрисуван съд за вино.

Преди това в лозовите масиви на „Вила Любимец“ се състоя ритуалното зарязване. Специален гост на тържеството бе ексобластният управител на Хасково и кандидат за народен представител в 44 Народно събрание Станислав Дечев. За да спазят традицията тук бяха дошли кметът инж. Анастас Анастасов, Аничка Колева – президент на „Ротари клуб“ Любимец, Благой Жечев – управител на „Вила Любимец“, ръководни служители на общината, производители на вино и много гости. Отец Трифон Караджонов отслужи водосвет за здраве и берекет и благослови всички лозари, винари и градинари с професионалния им празник. След ритуала, гости и организатори се отправиха към центъра на града, където под звуците на димитровградския оркестър „Харизма“ се пееха български народни песни и се виеха кръшни хора. В празничната програма се включиха и танцьорите от ТС „Сакарци“, които направиха празника още по-вълнуващ.

И тази година Винарска къща „Кончерто Уайнъри” предлагаше на присъстващите от своите класни вина, а майсторите Тодор Тананов и Ангел Тананов - вкусна скара. Тържествената част не мина и без превърналият се в традиция Базар на местния производител, в който се включиха производители на домашно приготвена храна и занаятчии. Гюзлеми, мъфини, кекс, уникални мартеници, сувенири за Св. Валентин, бяха част от предлаганите стоки.

СМ