15
Съб, Юни
30 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Слагат десет химически тоалетни и кошчета за боклук по магистралата от Свиленград до граничния пункт с Турция 

Десет химически тоалетни и кошчета за боклук ще бъдат монтирани по магистралата от Свиленград до ГКПП Капитан Андреево. Това каза омбудсманът на България Мая Манолова, която днес посети пункта. Визитата й бе по повод километричните опашки на ТИР-ове. Манолова бе сезирана с подписка от недоволни превозвачи, които настояваха за спешната й намеса за предотвратяване на задръстването по границата.

По думите й шофьорите по опашките трябвало да имат елементарни условия за изчакване, които в момента липсвали. Това, за което аз ще настоявам, е от АПИ, които събират пари от пътни такси, да се организират и да направят един съвременен паркинг преди митницата, какъвто има от другата страна (б. р. Турция), заяви Манолова.

На граничния пункт тя проведе работна среща с директора на Агенция „Митници“ Розалия Димитрова,  и представители на Гранична полиция. На нея се обсъди фактът, че километричните колони от камиони не са инцидент, а почти постоянно явление. По думите на омбудсманът причините за задръстванията са както вътрешни, така и външни. „Запознах се с нещата и разбрах, че и от турска страна имат вина. С каквато и скорост да бъдат обработени камионите на българска страна, те няма как да преминат. В Турция имат повече почивки, не са минали на европейското часово време и има проблем, когато се сменя едната с другата смяна. Камиони, които са минали проверките на изход, не могат да преминат в Турция. И шефът на Митница Бургас и шефът на КПП са се свързали с турските си колеги и правят усилие проблемът да бъде разрешен. Тъй като сме външна граница е необходимо повече време за проверка, като камионите се обработват в рамките на 10 минути. От двете страни обещаха, че 15-километровата колона, която в момента стига до Свиленград, ще изчезне за ден и половина. В четвъртък пак ще дойда, за да проверя дали обстановката се е подобрила“, каза Мая Манолова. СМ