25
Чет, Юли
29 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Напълно затворени за движение са няколко пътни отсечки в община Свиленград: Щит-Сладун, Студена – Радовец и Мустрак-Студена, съобщиха от Областна администрация-Хасково. Машини работят от сутринта и предполагам, че днес трасето ще бъде отворено, сподели пред "Старият мост” кметът на Студена Жельо Станков. По думите му всичко в селото било наред – имали и ток, и вода.

Не толкова оптимистично настроен е кметът на Сладун Иван Русев. Вчера той пътувал от Сладун до Свиленград цели 4 часа. “Сутринта минах през Щит, но пътят не беше почистен, а и заради обилния снеговалеж реших да се върна през Студена. Едва се прибрах. Наложи се трактор да ме дърпа до село. Машините, които работят по трасето са леки и не могат да се справят”, разказа Иван Русев. По думите му днес чак на обед минал снегорин през Сладун. Кметът е скептичен, че отсечката за Щит ще бъде скоро отворена, тъй като била затапена още около Коледа. По трасето на места имало по 3-метрови преспи, които не можели да бъдат разбити. Добре че бил Ангел Шишков от Михалич. Мъжът, който работи във ВиК, имал джип и им носел хляб от Студена. Минавал директно през нивите. При нужда на помощ се отзовавали и полицаи от ГПУ. Засега имали вода и ток, но хляб само за утре.

Иначе, днес обстановката е спокойна. Температурите са от минус 5 до плюс 1 градус. “Всички пътни артерии са проходими, но при зимни условия. Пътноподдържащите фирми продължават работа, но не смогват да почистят, заради големите количества сняг и навявания“. Това констатира при проверката си по републиканската пътна мрежа рано тази сутрин областният управител на Хасково Станислав Дечев. „Снощи късно получих сигнал от шофьори на тирове за проблем по АМ Марица на входа от Турция. Веднага след граничния пункт Капитан Андреево участъкът беше хлъзгав и създаваше предпоставки за произшествия. На място бяха изпратени машини на снегопочистващата фирма. Опесъчено е и е почистено“, съобщи още губернаторът.

Остават в сила ограниченията за движение на тежкотоварни камиони, наложени още вчера. По отсечките Хасково-Кърджали през Мост, Свиленград- Главан и Любимец-Изворово- Тополовград е забранено движението на товарни автомобили над 12 тона. За пътя Княжево –Тополовград-Харманли е задължително движението с вериги за всички коли над 3 ,5 тона.

Към този момент все още не е пуснато електрозахранването в ивайловградските села Покрован, Хухла и Камилски дол. Навсякъде в областта снегът е много и авариите по електро и ВиК- мрежите не са изключени, но дежурните екипи правят всичко възможно да възстановяват захранванията възможно най-бързо.

Сн.: Автомагистрала "Марица" днес сутринта

СМ