19
Пет, Апр
28 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Въпреки че от днес е обявена грипна епидемия за община Свиленград, учениците започват училище утре. Припомняме, че коледната ваканция на децата бе два пъти удължена заради повишената заболяваемост и лошата метеорологична обстановка. Всички училища отварят врати на 11 януари.

По новия закон ваканцията можеше да бъде удължена със заповед на директорите на школата, кмета или Министерството на образованието и науката. В Свиленград обаче управникът Георги Манолов изразходи трите дни, в които има право да пусне децата във ваканция. Пред „Старият мост“ пък директорите на ОУ „Иван Вазов“ Ася Райкова и на СУ „Д-р Петър Берон“ Мариан Боянов заявиха, че за да дадат грипна ваканция трябва най-напред да видят процента на заболелите деца. Това нямало как да стане докато не започнели училище. Те ни увериха, че школата са добре отоплени и имали готовност да посрещнат децата след дългата почивка. Директорът на училището в Левка пък сподели, че учителите, които са от Свиленград (б. ред. само един е от селото) ще се опитат да стигнат до работното си място, но всичко зависело от времето и проходимостта на пътищата.

Както "Старият мост" вече писа, община Любимец също от днес е в грипна епидемия. Там ваканцията на децата със заповед на кмета Анастас Анастасов е до 11 януари. Така учениците трябва да започнат занятия на 12 януари. Най-вероятно ще се процедира както в Свиленград и след като се види процентът на заболелите, директорите на училищата ще преценят дали да има грипна ваканция, или не. 

Диляна ЦВЕТКОВА

Снимка: Архив