19
Нед, Май
24 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

75 000 патици в област Хасково ще бъдат принудетелно умъртвени заради открити две огнища на птичи грип (инфлуенца), съобщи за „Старият мост“ директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Станков.

„Всички стопани, чиито птици са умъртвени заради Инфлуенца, ще бъдат обезщетени. В 30-дневен срок изплащахме обезщетенията за Заразния нодуларен дерматит, по същия начин и стопаните на птиците ще бъдат компенсирани“, обяви пред журналисти министърът на земеделието и храните в оставка Десислава Танева.

Едно от местата, където взетите от пернатите проби са били положителни, е бившият птицекомбинат на изхода на Хасково в посока Кърджали. Другото е птицеферма в димитровградското село Каснаково. Птичи грип има в още 9 области на страната с 26 огнища - Видин, Враца, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Пловдив, София-област, Стара Загора и Ямбол.

Въпреки, че в Свиленград и Любимец не са констатирани огнища, това не означава, че болестта няма да плъзне и тук. От БАБХ съветват стопаните при най-малкото съмнение за инфлуенца да сигнализират на агенцията, за да може болестта да бъде хваната в зародиш. Освен това трябва да държат животните си на закрито, тъй като и дивите птици пренасят заразата. Длъжни са да отделят патиците и гъските от другите домашни птици. Фуражите за тях трябва да се съхраняват само в затворени помещения.

СМ