30
Чет, Май
17 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Отец Януарий от храм „Св. Йоан Рилски“ изненадващо се мести в Пловдивска епархия, разбра „Старият мост“. Една от причините е, че са му предложили по-добра длъжност там. Освен това от декември архимандритът записал да учи докторантура и ще му е необходимо повече свободно време за обучението. Кога точно ще издаде църквата все още не се знае, защото официална заповед няма. По думите му последно той ще служи тук в събота и неделя (10 и 11 декември).

Впрочем, в Свиленград се носи слух, че отец Януарий си събира багажа след разговор с архиерейския наместник отец Константин. „Това не граничи с истината. Отец Константин няма нищо общо с моето решение“, сподели предстоятелят на храма в кв. Гарата.

Припомняме, че това не е първата раздяла на отец Януарий с храма. Но през през септември т. г. не бе по негово желание, както е сега. Тогава със заповед, подписана от митрополит Галактион и донесена лично от заместника му протосингел Богослов, му бе забранено да служи в пределите на Старозагорска епархия. Протосингелът бе придружаван от финансовия ревизор свещеник Илиан, епархийския съветник отец Емилиан и архиерейския наместник на Свиленград отец Константин. Всички миряни тогава застанаха зад духовния си водач и само след месец отец Януарий бе въстановен на служба. Мотивите за отмяната на наказанието бяха, че то е наложено неправомерно, преди да бъде извършена проверка на дейността на архимaндрита и преди да са открити някакви пропуски в служението му. Според запознати по време на съвета се чули гласове на съмнение доколко положеният подпис от тежко болния митрополит Галактион е оригинален. Новината дойде като манна небесна за миряните от кв. Гарата. Още с освобождаването на техния свещеник от служба те бяха сигурни, че той ще се върне. Сега обаче ги напуска отново.

Както многократно сме писали, под ръководството на архимандрит Януарий и със средства на благодетели църквата промени изгледа си както отвън, така и отвътре. Най-напред се подмениха цялата инсталация на храма и старите дървени прозорци с PVC. Шпакловаха се и се боядисаха стените, след което храмът бе изографисан. Монтиран бе и нов иконостас. Съвсем наскоро пък приключи и външният ремонт. Камбанарията бе боядисана със специална боя, чиято гаранция е около 60 г. Смени се и обшивката й с алуминиева. Храмът бе саниран и облицован в основата си с камъни, за да наподобява древните византийски базилики. Миналата седмица митрополит Антоний, представляващ Старозагорска епархия след освобождаването на продължително боледуващия Дядо Галактион, дойде лично, за да освети църквата. Ден преди това пък по молба на отец Януарий игуменът на Църногорския манастир „Св. Кузма и Дамян“ - йеромонах Никанор, донесе в църквата на Гарата чудотворната икона на Пресвета Богородица и мощите на светците Козма и Дамян. Това не е първото гостуване на мощи в храм „Св. Йоан Рилски“. Миналата година свиленградчани имаха възможност да се докоснат до кости от тялото на Св. Йоан Рилски Чудотворец – небесния покровител на българския народ. Частица от тях беше посрещната в Свиленград. Пак с инициатинициативата на отец Януарий, храмът получи като дарение частица от мощите на Св. Александър Свирски.

СМ