13
Съб, Юли
18 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

1 230 лв. се събраха от продажбата на вино, сладкиши и местни вкусотии по време на благотворителния базар в Мезек на 4 декември. Средствата ще бъдат използвани за създаване на едно по-добро място за живеене в селото. Идеята е с тези пари да се поднови оградата на парка и да се монтират пейки. Приблизителната сума за целта е 2 500 лева.

Инициативата се провежда за пета поредна година съвместно от община Свиленград и сдружение „Мезек“. Миналата година със събраните 1 540 лева беше обновена оградата на църквата „Св. Атанасий“ в туристическото село. В предишните издания на Еко Коледа беши изградена еко пързалка, изработена реплика на известния глиган, който е открит в могилата на тракийската гробница, довършени бяха архитектурните колони на входа на селото, изграден бе и малък пъстроцветен еко пазар, където местните производители могат да предлагат продукцията си.

Десетки хора се стекоха на площада, за да подкрепят идеята и да си купят от кулинарните изкушения, направени от сръчните ръце на мезечанки специално за повода. За да бъде изобилието от местни специалитети още по-богато, тази година и жители на Сива река се бяха включили с приготвени ястия. За доброто настоение на гостите се погрижиха самодейците от НЧ „Изгрев-1921“ - Мезек, които показаха обичая „Коледуване“, и ракаджиите от „0379“. Традиционно базарът бе съпътстван от конкурса „Мезешко лудо вино“. За най-добър винар бе провъзгласен Димитър Щерев, а негови подгласници станаха Мартин Лозев от Сива река и Станимир Генев. След обявяването на победителите празникът продължи с кръшни български хора.

Диляна ЦВЕТКОВА