17
Сря, Апр
26 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Обновената жп гара в Свиленград бе официално открита днес. Лентата прерязаха ръководителят на проекта Тончо Караджов и началникът на гарата Димитър Кирков. След това бе връчен и официалният документ за предаване на ремонтираното здание.

Както „Старият мост“ писа, проектът за обновяването на сградата и прилежащите й части бе на фирма „PORR“, а изпълнител – софийската фирма „Калистратов груп“. Стойността на строително-ремонтните дейности бе 926 949 лв.

Първаначалната идея бе сградата да бъде съборена и построена наново, но се оказа, че за целта ще са необходими много средства. Затова се стигна до решение да се направи само обновяване на зданието. Най-напред то бе укрепено, за да издържи при евентуални сеизмични трусове. Подмениха се покривът и козирките. Цялата ВиК и ел. инсталация бе сменена. Мраморът, с който е облепена сградата отвън, се изчисти. Отвътре се постави топлоизолация. След ремонта сградата разполага със специални стаи за майки с деца. Помислено е също за достъпа на трудноподвижните хора, както и санитарни възли за тях. Старите тоалетни са заменени със зелен кът за отдих. СМ