14
Нед, Апр
14 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

На авджиите са съставени актове за стрелба в район без разрешение, забранени патрони и липса на светлоотразителни облекла

Акция на горски стражари от Регионалната дирекция на горите (РДГ) – Сливен сгащи 10 ловци от костурската дружинка в нарушение по време на излет в събота. Проверяващите са установили, че дружинката, в която членува дори и горски служител от Свиленград, пуца в район, за който няма разрешително. Седем от авджиите пък са били без задължителните сигнални облекла, а четирима са стреляли с дремки, които са забранени при групов лов на дива свиня. Патроните са били иззети и са съставени актове за установени административни нарушения по Закона за лова и опазване на дивеча.

Изпратил съм актовете до директора на РДГ-Кърджали, който трябва да определи какви ще бъдат наказанията, сподели пред „Старият мост“ зам.-шефът на РДГ-Сливен Коста Чолаков. По думите му авджиите са излезли на лов с редовна бележка, но не са били на разрешеното за това място, което било равносилно на бракониерство.

Потърсихме за коментар и директора на РДГ-Кърджали инж. Юсеин Ефендиев: „След като проверя случая и разгледам становищата и на двете страни, ще изляза с решение в установения 7-дневен срок. Според писменото възражение на ловците, те са били в съседно ловище и са имали право да ловуват там. Ако обаче се окажат виновни, ще им бъдат съставени наказателни постановления. По всяка вероятност срещу служителя на ДГС-Свиленград ще бъдат предприети мерки от страна на работодателя му. Не е нормално да си горски служител и да си позволиш подобни нарушения“.

Впрочем, според правилата при груповия лов е задължително ползването на светлоотразителни елементи в ловното облекло и шапки от всички групови и индивидуални ловци. При използване на гладкоцевно оръжие по време на групов лов на дива свиня се забранява използването на сачми с диаметър над 6 мм.

СМ