14
Пет, Юни
30 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Тук бяха вътрешният министър, еврокомисарят по миграцията, шефът на Фронтекс, министри на вътрешните работи от страни-членки

На 6 октомври на ГКПП Капитан Андреево премиерът Бойко Борисов, вътрешният министър в присъствието на евро комисаря по миграцията, директорът на Фронтекс и европейски вътрешни министри дадоха началото на работата на Агенцията за европейската гранична и брегова охрана. Както „Старият мост“ писа в предишния брой, пунктът бе основно почистен, лъснат и дори ремонтиран в очакване на събитието. Новата мегаагенция на Европейския съюз ще има за задача да наблюдава и охранява съвместно с държавите-членки външните граници на Европейския съюз.

„В последните 2 г. Европа беше превърната в разграден двор. За български гражданин беше проблем да влезе в Шенген, а мигрантите минаваха спокойно навсякъде. Искаме да превърнем Европа не в крепост, а в добре регулирана система“, заяви Бойко Борисов на церемонията на граничния пункт. Няма по-хубаво място за живот и по-успешен модел на управление от ЕС, затова всички потоци на мигрантите са към Европа, каза още премиерът. „Няколко години България се бори сама, изпълнявайки стриктно задълженията си към ЕС… След Братислава Съюзът вече не е съшият. Той показа, че може да бъде бърз, ефективен, да проявява необходимата солидарност и най-вече – да прилага мерки на терен“, подчерта Борисов. Той сподели, че не бива да се приема, че стартирането на новата европейска агенция е насочено срещу Турция. „Напротив, това трябва да е знак към всички в Европа за значението на споразумението с Турция. Няма гранична полиция, която да се справи с няколко милиона мигранти. Турция трябва да остане наш стратегически партньор“, каза Борисов, като посочи, че спирането на войната в Сирия зависело основно от САЩ и Русия и затова всички заедно трябвало да настояват Вашингтон и Москва да постигнат разбирателство. „Ако на югоизток няма мир, каквито и средства да отделим, каквито и сили да разположим, нямаме шанс да се защитим“, категоричен бе министър-председателят. „Много е важно това споразумение да проработи, защото то ще даде възможност за сключването и на други – и Италия, и Гърция са потърпевши от мигрантския натиск. За нас не е важно само ние да се спасим, а да е добре на всички в Европа, като продължаваме да проявяваме хуманността си“, каза Борисов. Европейските граждани искат Съюзът да е по-солидарен, по-гъвкав, бърз и решителен в действията си, подчерта той.

Еврокомисар Димитрис Аврамопулос изрази благодарността си към премиера Бойко Борисов, българското правителство и служби, както и към „Фронтекс“ за отличната работа и сътрудничество. Той не пропусна да спомене, че министър-председателят на България е сред основните вносители и застъпници за създаването на Агенцията за европейска гранична и брегова охрана. „Бих искал да похваля премиера Борисов за неговите проевропейски думи. Много се уповавам на неговото надеждно водачество в тази част на Европа. Има голям принос към обсъжданията в Съвета, той беше един от най-големите застъпници за тази агенция“, посочи Аврамопулос.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова определи стартирането на Агенцията като началото на още по-ефективно, по-солидарно и по-партньорско сътрудничество за охраната на европейските граници в името на сигурността на всички европейски граждани. По думите й, фактът, че Агенцията стартира работа именно в България, е израз на признание за ангажираността и проявената отговорност на българската държава за опазване на външните граници на ЕС. „Ще продължим да го правим и занапред, в сътрудничество с нашите съседи и партньори, защото надеждните и сигурни външни граници са първостепенна отговорност на всички нас при безпрецедентния бежански натиск и е необходимо да има споделена отговорност“, каза в словото си Бъчварова.

Впрочем, до създаването на единен орган, който да пази границите на Европа, се стигна, след като над 1 милион бежанци безпрепятствено влязоха в ЕС и прекосиха континента през 2015-та, като отвориха т. нар. Балкански маршрут и така застрашиха бъдещето на Шенген.

Новата агенция на ЕС ще включва както Фронтекс, така и националните органи по охрана на границите. Тя ще има по-големи правомощия от Фронтекс. Ще разполага с 240 млн. евро бюджет, 400 служители и звено за бързо разполагане от 1 500 гранични полицаи от европейските страни.

Осигурени са необходимата техника и високопроходими автомобили. Самолети на Фронтекс със супермодерно оборудване, от които в радиус от 15 км може да бъде забелязан човек, вече дежурят по българо-турската граница съвместно с нашата Гранична полиция. Такъв самолет на 5 октомври само за 3 часа направи три облитания на целия район.

Снимка: www.haskovo.info

СМ