19
Нед, Май
23 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Домашни любимци също гинат от отровната храна

За масово тровене на улични котки в Свиленград сигнализираха наши читателки. Само за месец два пъти била хвърляна отровна храна около контейнер на ул. „Родина“ № 14. В близост до кошовете за смет се поставяли лакомства за животинките – пилешки кожички, саламчета, кокалчета, но напоени със смъртоносен пестицид.

При първото захранване преди 30-ина дни загинали 4 котета. Миналата седмица отново бил направен опит за изтребване на уличните четириноги. Този път умрели 3 котки, а една била спасена. Като видели агонизиращата животинка Соня Апостолова, Таня Караянева и Валентина Шимолева веднага я взели и завели при ветеринар. Д-р Иван Иванов поставил противоотрова и котето живнало. Знаем кой е човекът, защото двама свидетели са го видели, споделиха трите природозащитнички. Те отишли да се срещнат със злосторника и да се опитат да го убедят да спре с тези си дейтвия, но той отсъствал. Разговаряли със съпругата му, според която нямало нищо нередно. Уличните животни носели само зараза и бълхи, пречели им. Трите дами изключително се ядосали от наглото държане на жената и решили да не оставят нещата така. Уведомили еколожката в ОбА, която от своя страна ги уверила, че ще привика злосторника да му потърси сметка.

Това не е единственият случай на отровени животни в града ни, споделиха Соня, Таня и Валентина. Преди месец имало хвърлена отрова в района на боровата горичка. Оказало се, че пестицидът бил поставен от собственик на лозе в района, който целял да умъртви диви животни, защото му ядяли гроздето. Вместо това обаче се натровили домашни кучета, разхождани наоколо.

През юни пък други изверги хвърлили натровена храна в двора на Таня Караянева и за малко да убият лабрадора й. Жената живее до СУ „Д-р Петър Берон“. „Тъкмо бях легнала да си почина, когато чух, че нещо тропа навън. Излязох да видя какво става и гледката ме ужаси. Кучето ми агонизираше на дивана под навеса. Цялото трепереше, а от устата му излизаше пяна. Веднага се обадих на ветеринаря и отидох да го взема с колата. За късмет, докато се върнем, кучето ни чакаше на вратата. Според доктора отровата била силна, но в малки количества“, спомня си с ужас Таня.

Трите дами не могат да проумеят що за хора посягат на беззащитните животинки. Те са твърдо решени да се борят срещу всеки, за да защитят четириногите. Имат идея да създадат неправителствена организация за защита на животните в Свиленград. Сигурни сме, че ще срещнем доста съмишленици, уверени са те.

Диляна ЦВЕТКОВА