27
Пон, Май
19 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

И други населени места се включиха в петицията

1 200 подписа се събраха само за няколко дни в Свиленград в подкрепа на предстоятеля на храм „Св. Йоан Рилски“ (кв. Гарата) архимадрит Януарий. В петицията по Интернет пък засега са се подписали електронно 155 души.

Това не е окончателният брой, защото не сме получили подписите от няколко села в Свиленград, Нова Загора и Стара Загора, подчерта Рада Славова. Тя с още няколко миряни се нагърби със събиране на парафите. Бяха раздадени бланки във всички учреждения в Свиленград. В събота пък бе поставена и маса на главната улица, където също се събираха подписи. Подписваха се както възрастни, така и млади. Мнозина от тях споделяха мнението, че можещите и способни хора в България са мачкани.

Подписката ще бъде изпратена до няколко инстанции – Българския патриарх Неофит, кмета на община Свиленград Георги Манолов и владиката Галактион, с който ще бъде поискана среща, за да бъде лично измолена милостта му да отмени заповедта.

Както „Старият мост“ писа в предния си брой, в навечерието на големия християнски празник Кръстовден Старозагорска митрополия освободи от длъжност отец Януарий. В заповедта, подписана от старозагорския митрополит Галактион и донесена лично от заместника му протосингел Богослов, пише, че се забранява на архимадрита да служи в пределите на Старозагорска епархия. Протосингелът бе придружаван от финансовия ревизор свещеник Илиан, епархийския съветник отец Емилиан и архиерейския наместник на Свиленград отец Константин. Пратениците на владиката не пожелаха да дадат обяснение за случващото се нито пред екипа на „Старият мост“, нито пред присъстващите на скандалната случка миряни. И досега не е ясно защо божият служител бе аргосан.

Жителите на кв. Гарата твърдо застанаха зад предстоятеля на храма си и предприеха редица действия в негова подкрепа. През последната седмица се забелязва обединението на хората, които са категорични, че няма да оставят нещата така. Усилията им са насочени към една кауза – да си върнат свещеника.

Диляна ЦВЕТКОВА