19
Сря, Юни
23 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Фоторепортерът на „Старият мост“ Христо Русев грабна четири награди на конкурса БГ ПРЕС ФОТО 2016 г. За втора поредна година талантливият свиленградчанин стана носител на специалния приз за най-добър млад фотожурналист до 23 години заради репортажите си от горещи точки в Европа.

Русев спечели първо място за фотожурналистика от чужбина. В тази категория той участва с три серии от по 12 снимки: Парижкото ежедневие месец след атентатите, Пускането в експлоатация на възстановената след терористичните атаки брюкселска гара Маалбек, Драмата в Куманово, Македония. И трите поредици бяха оценени най-високо. В същата категория му е присъдено и трето място за фотосите от кризата с бежанците в Одрин.

21-годишният нашенец, който наесен ще е студент в четвърти курс във Варненския свободен университет, специалност „Международни отношения и право“, завоюва още една награда – второ място за документална фотожурналистика от България. В този раздел той участва със снимки от нашата община от последните местни избори. Озаглавил е серията „Народът на курбан“. „Навсякъде хората се оплакваха, че политиците и техните лидери се появяват в населените места само по избори и през цялата кампания се надпреварват кой ще нахрани населението с кебапчета и курбан, а през другото време никакви ги няма“, мотивира избора си Христо.

Общо 242 фотографии са представени в изложбата на конкурса БГ ПРЕС ФОТО 2016, който е най-старият и, в момента, единствен конкурс за фотожурналистика у нас. И тази година журито на е съставено от популярни и уважавани личности от света на фотографията. Най-доброто от българската фотожурналистика този път се разгръща на открито пред VIVACOM Art Hall от 5-и до 18-и септември. Откриването на изложбата се превърна в своеобразен празник за посетителите от всякакви възрасти, изпълнили пространството, разглеждайки 28-те пана с фотографии.

„За пръв път в моята практика и в изследванията ми на българската фотожурналистика /от 1912 г. до днешни дни/ виждам млад фотожурналист на 21 години като Христо Русев, който е постигнал толкова добри резултати от всички горещи точки. Предвещавам му блестяща кариера. Негови снимки са много по-добри от на хора с 15 – 20 години стаж“, заяви на награждаването Цветан Томчев, учредител на Националната изложба за българска фотожурналистика „БГ ПРЕС ФОТО“ и на международна седмица на фотографията „София Фото Фест", член на международното жури на CzechPressPhoto и Press Photo Serbia, дългогодишен фоторепортер, преподавател в магистърски програми, автор на книги и документални филми.

„Посвещавам тази награда, този успех на главния редактор на в. „Старият мост“ Николай Колев и на семейството му, което е постоянно край мен. Тази награда е плод на труда на Николай Колев, на всичко, което ми показа. Ще се стремя към още по-големи успехи“, сподели след изложбата Христо Русев.

СМ