17
Сря, Юли
29 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Местните изпълнители бяха удостоени и с диплом „За принос в съхранението и развитието на фолклора“

Самодейците от НЧ „Изгрев – 1921“ в с. Мезек и НЧ „Развитие – 1928“ в с. Сива река се завърнаха със специални статуетки от XXI Национален тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“. Освен това те бяха удостоени и с дипломи „За принос в съхранението и развитието на фолклора“.

Мезечани участваха с 30-минутна програма, която включи изпълнения на женска певческа група „Детелина“ с ръководител Цонка Щерева, мъжка певческа група „Мезек“ с ръководител Георги Илиев, както и индивидуални изпълнения на Веселина Дачева, Божидар Дачев и Вяра Илиева. Всички се амбицираха и представиха отлично, похвали ги председателят на читалището Веселина Теохарова.

Музикалната проява се проведе на 27 и 28 август в Старозагорски минерални бани. В нея се включиха над 4000 певци, танцьори и актьори от близо 64 общини. Те се представиха на две сцени. Шестчленно жури в състав народната певица Калинка Згурова, д-р Наталия Рашкова от Института за фолклор при БАН, доц. д-р Валентина Райчева от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, почетния гражданин на Стара Загора и фолклорист акад. Крум Георгиев, дългогодишният диригент на ансамбъл „Загоре“ Димитър Колев и композиторът Кирил Тодоров оценяха изпълненията.

Диляна ЦВЕТКОВА