18
Чет, Апр
26 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

С четири шилета и една овца се раздели Георги Георгиев от Маточина заради набезите на турски кангали. Мъжът изкарал стадото си на паша край селото в петък (12 август). Всичко било спокойно, но не щеш ли отнякъде се появили два огромни песа.

Кръвожадните зверове нападнали животните и за отрицателно време умъртвили пет от тях. Нищо не можах да направя, защото кучетата, по-големи от вълци,се спуснаха и срещу мен, разказа Георги. Качил се на колата и се опитал да ги смачка, но избягали. Оттогава ме е страх да изведа стадото си и го паса само край дома си, оплака се стопанинът.

За набезите на кангали в Маточина „Старият мост“ пръв писа още през март. Бездомните кучета бяха плъзнали из цяла Странджа. Известно време ги нямаше, но сега пак взеха да се появяват, споделиха хора от селото. Много е страшно, не можем да се защитим, защото нямаме ловци, жалват се те. Лани псета разкъсали две прасета, тази година – едно. „Имам стадо овце и като изкарам животните да пасат, кучетата налитат много злобно – сподели Георги Маринов. – Гоня ги, като хвърлям пиратки, ама и от това почнаха да не се плашат.“ Породата „Кангал“ е специално създадена да пази стадата от вълци и други едри хищници. Тези кучетата са смятани за най-едрите в света. Височината при женските е 70-75 см, а при мъжките – 80-85 см. Теглото на женските е 45-70кг, а на мъжките 70-80 кг, но има екземпляри, които достигат до 100 кг. Името на породата произлиза от древен турски род, на който е наречен град Кангал, провинция Сивас. Това семейство е развъждало кангалите за турските султани от минали времена.

СМ