23
Вт, Юли
40 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Пловдивският апелативен съд отмени определение на Окръжен съд – Хасково, с което е отказано да се измени мярката за неотклонение „задържане под стража“, взета спрямо турския гражданин Х. Х., обвинен в контрабанда на хероин, укрит в матраци, в по-лека. Обвиняемият беше освободен без мярка за неотклонение и пуснат на свобода още в съдебната зала.

Обвиняемият Х. Х. е шофьор на товарен автомобил. Той е задържан на 19. 04. 2024 г. на ГКПП Капитан Андреево, като му е повдигнато обвинение за това, че без надлежно разрешително пренесъл през границата на страната от Република Турция в Република България високорисково наркотично вещество - хероин, с общо бруто тегло 402,72 килограма и на обща стойност 16 727 377 лв., като предметът на контрабандата е в особено големи размери и случаят е особено тежък. Наркотикът е бил поставен в лентовидни пакети, скрити в спални матраци, като имитирали една обща конструкция с матрака по подобие на подматрачна рамка. След поставянето на лентовидните пакети с хероина, матраците са били зашити и опаковани фабрично в найлонови пликове. Според показанията на митническите служители, които за извършили проверка на товара, шевът и опаковането са изпълнени така, че да не пораждат съмнения за нарушена фабрична изработка и опаковка.

Обвиняемият заяви пред съда, че той не е знаел, че в превозвания от него товар има укрито наркотично вещество.

Апелативните съдии приеха, че през почти три месеца протекло досъдебно производство, няма нито едно доказателство, което да оборва твърдението на обвиняемия за незнание относно превозвания хероин. Напротив, налице са множество доказателства, които кореспондират с така заявеното от него.

И от писмените, и от гласните доказателства по делото се установява, че хероинът е бил разпределен в множество малки пакети, укрити в превозвани и декларирани като товар фабрично произведени матраци. Съмнение за недеклариран превоз е възникнало при сканирането поединично на матраците. Наркотичното вещество е било намерено след разрязването им с нож, във вътрешността, под дамаска, дунапрен и деколин. Тези обстоятелства кореспондират със заявеното от обвиняемия, че той е действал със съзнанието, че превозва матраци от Иран към Република Румъния. Към мястото за натоварването им е бил насочен от работодателя си, който му изпратил и локацията за товарене на стоката. Според митническите служители, извършили проверката, на която шофьорът присъствал лично, той бил изненадан от намирането на пакетите и се притеснил.

Според апелативните съдии няма доказателства, които да установяват обвиняемият да е знаел, че в превозваните от него фабрично изработени и опаковани матраци е укрито инкриминираното наркотично вещество.

Наличието на обосновано предположение за авторството на разследваното престъпление е основен стандарт за допустимо действие, на която и да е мярка за неотклонение. Отсъствието му формира извод за недопустимо действие на каквато и да е мярка за процесуална принуда спрямо обвиняемия. За това той беше освободен без никакво мярка за неотклонение.

Определението на Апелативния съд е окончателно.