23
Вт, Юли
40 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Все още гори между Изворово, Дрипчево и Младиново

50 дка жито край свиленградското село Райкова могила изгоря днес. Огънят лумнал около 09:30 ч. в близост до яз. Каламица. Заради голямата жега и суша няколко часа са били необходими да се потушат пламъците. Благодарение на адекватната реакция на земеделци стихията е овладяна, спасени са и близо 300 дка житна нива.

Един от двата големи горски пожара, които от вчера бушуват в Сакар е бил спрян на метри от любимецкото село Оряхово, съобщават от Областната администрация. Изгорели са 6000 дка зелени площи и дървесна растителност.

Все още обаче гори между селата Изворово, Дрипчево и Младиново. Пожарът е под контрола на огнеборците. Към момента няма необходимост да се търси помощ от военните, съобщи областният управител Гинка Райчева, която днес бе на терен в с. Изворово. Досега пламъците са овъглили 9 500 дка площи, сред които и близо 1000 дка широколистна гора. 10 екипа на противопожарната служба са на терен за наблюдение на огъня, за да предотвратят разпалването му при евентуално разпространение от вятъра.

Току-що пък от Областната администрация съобщиха за пожар и в с. Драбишна, Ивайловградско. Житен блок се е запалил заедно с комбайната, която жъне. Собственикът веднага е подал сигнал на 112 и пожарникари са се притекли на помощ веднага. Наличието на лек вятър затруднява гасенето на пламъците.