24
Сря, Юли
37 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Снимки на фоторепортера на световноизвестната агeнция Getty Images и в. „Старият мост“ Христо Русев участват в изложба „Пътят на бежанеца“ под егидата на ООН (б.ред. международната Организация на обединените нации). Експозицията бе по повод официалното откриване на Общностен център Компас във Варна днес.

В нея освен Христо Русев участие взеха най-добрите фоторепортери от морската столица на България, отразяващи кризата с бежанците, бягащи от войната в Украйна - Александър Николов, Красимир Делчев, Красимир Тодоров, Румен Сарандев и Денислав Стойчев. През август пък изложбата ще бъде показана и в Ню Йорк, където е седалището на ООН.

Това не е първо високо признание за работата на Христо. Наред с множеството награди, които е печелил, през 2021 г. той бе официален фотограф на Международния валутен фонд по време на срещата на върха на G7.

Общностен център Компас е част от Българската мрежа за закрила и включване "КОМПАС", създаден по инициатива на UNHCR Bulgaria (Върховния комисариат за бежанците на ООН) от Асоциация „ЕНЕРДЖИ“ с партньорски организации - Български червен кръст, Фондация за достъп до права ФАР и Каритас България. Цели и мисия на Центъра са да подкрепя и съдейства за интеграцията на уязвими групи, мигранти и бежанци във Варна, независимо от тяхната националност, културна и религиозна принадлежност. Откриването на центъра бе в рамките на националната инициатива на ВКБООН за провеждане на поредица от събития, стартиращи на Международния ден на бежанеца - 20 юни. Официален гост бе Седа Кузуджу - представител на Върховния комисариат за бежанците на ООН в България.