23
Вт, Юли
40 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Новата сграда на ДГ "Снежанка“ в Свиленград бе осветена днес, навръх 39-годишнината от създаването на учебната институция. На празника присъстваха кметът, който е един от основните „виновници“ за изграждането на модерното здание, арх. Анастас Карчев, заместничките му Светлана Динкова и Мария Костадинова, представители на строителната фирма, общински съветници, много родители, учители и др.

Главните действащи лица в тържеството бяха децата. Благодарение на упорития си труд и под вещото ръководство на техните преподавателки те бяха подготвили програма, изпълнена с песни и много танци.

В словото си директорът на ДГ „Снежанка“ Надежда Иванова благодари на всички за търпението и съдействието по време на строителството на новата сграда. Тя пожела на всички много здраве, щастие и още успешни бъдещи проекти като този.

Кметът арх. Анастас Карчев пък в думите си се върна десет години назад, когато е било взето решението за строителството. Той разказа през какви перипетии е трябвало да преминат, за да се превърне в реалност тази така съкровена мечта на много минали поколения. „Няма да забравя как един ден кметът Георги Манолов ме извика в кабинета си и ми възложи задачата да решим проблема със сградата на ДГ „Снежанка“, която беше опасна за ползване. Аз тогава бях млад експерт в „Устройство на територията“. Премислях няколко дни и стигнах до извода, че единственият начин е да направим нова детска градина на това място. Тук искам да благодаря за доверието на Георги Манолов, който ми даде карт бланш. Отне много време цялата процедура. Над 6 месеца трая провеждането на конкурса за избор на изпълнител. Тук слагам скоби да благодаря на Янка Грудева, благодарение на нея, на мен и на още много колеги от Общинската администрация успяхме да направим формула за провеждане на конкурса. Голяма подкрепа получихме и от Съюза на архитектите в България, от камарата на архитектите в България, които веднага застанаха зад нас и с тяхна експертиза и членове проведохме конкурса, благодарение на който избрахме най-добрата идея – на фирма „М синтез“ в лицето на архитект Даскалова. Отне цели 10 години да намерим финансиране, за да започне строителството, и през 2020 г. то стартира. Финансирането бе ограничено на 2 млн. лева. Всички знаехме, че няма как да ни стигнат парите, но бившият зам.-кмет по финансите гарантира, че ще намерим средства за дофинансиране. Благодаря на всички, които успяха да изтърпят тежките години на строителство, но всичко си струваше. Това, което направихме заедно, ще остане години напред“, сподели арх. Карчев в словото си. Той подари на Надежда Иванова икона.

След това архиерейският наместник отец Константин и отец Георги към църквата в кв. Гебран отслужиха водосвет и осветиха сградата, служителите в нея и децата. И като не всеки рожден ден този също не мина без торта. Най-щастливи бяха децата. 

Детска градина „Снежанка“ отваря врати на 31 май 1985 г. като ЦДГ „Знаме на мира“ за 100 деца в сградата на бившето Начално училище „Христо Ботев“. През годините учебната институция се утвърждава като предпочитана за родители и деца.

Екипът на "Старият мост" пожелава на целия колектив на ДГ "Снежанка" много здраве, да бъдат все така вдъхновени и енергични и да възпитават още много "реколти" страхотни деца, с които всички да се гордеем!