25
Вт, Юни
19 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Регионалният празник на подницата и хляба “На Ирминден в село Лозен” за поредна година ще събере хора цялата страна в любимешкото село Лозен.

Заради Великденските празници,тази година празникът е изместен на 12 май. В него ще участват представители от десет села от региона, които ще приготвят характерни и традиционни гозби и хляб.

Празникът акцентира върху уникален елемент на нематериалното културно наследство на местната общност в село Лозен, а именно обичаят по правене на подници – глинени съдове за печене на хляб. През годините обредните практики, извършвани в деня, когато източноправославната църква почита паметта на Св. пророк Иеремия, е претърпял редица трансформация и изменения. Но основата на празникът не е видоизменена. Всички обредни дейности извършване в деня се свързват с осмислянето на космоса и заобикалящия свят. Ритуалите са насочени към пробуждане на природата, подсилване на плодовитостта й, към зараждането на новия живот – детеродната сила на жената и зараждащия се хляб в подницата. Хлябът и в наши дни се счита за свещен за българската трапеза, а и за всички култури.