21
Вт, Май
27 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Благодатният огън в Свиленград бе от Божи гроб

Христос воскресе! Великден е най-големият празник за православните християни, наричан Празник на всички празници. Смята се, че възкресението на Исус Христос е най-великото събитие в човешката история.

Стотици миряни изпълниха трите храма в Свиленград – „Св. Троица“, „Св. Димитър“ и „Живоприемни източник“. Много от посетителите, които бяха дошли да изразят почитта си към Спасителя, бяха млади хора, имаше не малко тийнейджъри и деца.

Службата в църквата „Св. Димитър“ се водеше от предстоятеля й архимандрит Атанасий. Точно в 24:00 часа свещеникът поздрави множеството с „Христос Возкресе!“ и го поведе за традиционната обиколка около храма. Преди това той дълго раздава от Благодатния огън.

Тази година Светият синод взе решение да не се пътува до град Йерусалим за пренасянето на Благодатния огън в България. Причината е ескалацията на напрежението в Израел. За богослуженията за Великден в почти всички храмове в България бе използван Благодатният огън, който беше донесен през миналата година от българска църковна делегация от Йерусалим.

Миряните, дошли да посрещнат Възкресението в свиленградския храм „Св. Димитър“, обаче си запалиха от тазгодишния Благодатен огън. Той бе донесен от делегация от Гърция. Въпреки размириците в Израел гръцки свещеници са присъствали на чудото на Божи гроб тази година и са взели пламъче, което бе пренесено и в Свиленград.

„Това не е толкова важно. Вярата, а не Благодатния огън е по-важна. Нима преди като е нямало огън Христос не е възкръснал“, коментира пред stmost.info архимандрит Атанасий. Той благослови всички присъстващи и им раздаде по едно боядисано яйце. Децата бяха най-нетърпеливи да се преборят с тях.

Здраве и светлина на всички читатели на stmost.info, на всички свиленградчани, на всички българи! Екипът на „Старият мост“ Ви пожелава Великденските празници да ви донесат здраве, мир, надежда и красиви моменти с любимите хора! И нека никога да не забравяме, че Господ ни е създал човеци, за да носим човещината в себе си.

Христос Воскресе!