25
Вт, Юни
21 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Стартира кампания за набиране на средства за отбелязването на 80-годишнината на Ивайло Балабанов, споделиха инициаторите.

Ивайло Балабанов, който жителите на област Хасково и област Кърджали са приели за родопския рицар на поетичното слово, е от творците, които на 100 години се раждат веднъж. Творчеството му успя да надхвърли границите на родния ни край и достигна не само до цяла България, но и до Европа. Няма да изброяваме наградите в страната и чужбина, които са свидетелство за таланта на „небесния гурбетчия“, но няма как да не споменем, че в последните месеци от земния си път беше отличен с орден „Св. св. Кирил и Методий“ – най-високото признание за постижения в областта на българската култура. Като един от най-големите ни съвременни поети той заслужава да заеме своето достойно място в най-новата история на България.

В този ред на мисли Гражданско сдружение „Родопско утро“ и списанието за общество, култура и литература „Южно утро“, които са сърцето и душата на младите и утвърдените поети и писатели от Източните Родопи, излизат с предложение за осъществяване на следните инициативи:

- Издателство „Български писател“ към Съюза на българските писатели, чийто член беше Ивайло Балабанов, да преиздаде в такъв тираж двутомния му сборник „Песни за старо вино“ (2003), че той да достигне безплатно до всяко училище, библиотека и читалище на територията на Република България и до българските общности в Европа и по света

- Като един от най-големите ни съвременни поети Ивайло Балабанов да бъде включен в учебниците по български език и литература. Младите поколения заслужават да се докоснат до мъдростта и родолюбието, извиращи от неговото творчество.

- Улици в община Ивайловград, община Свиленград и община Кърджали, които приживе обявиха Ивайло Балабанов за свой почетен гражданин, да носят неговото име.

- Плоча в памет на Ивайло Балабанов да се постави пред родната му къща в село Хухла, община Ивайловград.

- Пейка с лика на Ивайло Балабанов и някое от знаменитите му стихотворения да се постави в центъра на село Хухла, община Ивайловград, пред паметника на загиналите за свободата и независимостта на България.

Гражданско сдружение „Родопско утро“ и списание „Южно утро“ очакват финансова подкрепа от местни и национални институции, неправителствени организации, близки, приятели, колеги и почитатели на Ивайло Балабанов. Средствата ще бъдат използвани за осъществяване на горепосочените инициативи.

Обединена българска банка АД, клон Ивайловград Титуляр: Атанас Балабанов (син на Ивайло Балабанов)

IBAN: BG72UBBS80021011030350 BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение