13
Съб, Апр
13 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Приключи ремонтът на кладенците при Лъв чешма. С включването на съоръженията се постигна допълнителен дебит към Свиленград, Генералово и Капитан Андреево

Ремонтът и продълбочаването на двата кладенеца за питейна вода до помпена станция „Лъв чешма” приключи, съобщиха от ОбА. За целта преди два месеца Общината отпусна средства от бюджета си.

С включването на съоръженията към водозахранването се постигна допълнителен дебит от 30 литра вода в секунда към Свиленград и селата Генералово и Капитан Андреево. Това е повече от очакваните 20 литра в секунда. Така с бързи мерки, и с отстранена скрита авария решихме проблема с налягането и недостига на вода, сподели кметът арх. Анастас Карчев.

На последното си заседание на 28 март пък общинските съветници приеха докладна, внесена от арх. Карчев, за изграждането на пречиствателна станция за питейна вода. Предложението на градоначалника е да бъде дадено разрешение за изработване на проект за ПУП - план за застрояване на пречиствателното хидросъоръжение. За тази цел бяха отредени около 13 дка общинска земя в землището на Свиленград, местност Дюнлюка, в района на Помпена станция „Лъв чешма”. На този терен инвеститорът „ВиК” ЕООД – Хасково ще изпълни проектиране и строителство на пречиствателна станция за питейна вода (ПСПВ) за нуждите на община Свиленград по проект към Оперативна програма „Околна среда” 2014-2020 г.

След изработване на плана за застрояване ще бъде подготвен инвестиционен проект. Очаква се строителството да стартира в началото на следващата година. С това решение на Общинския съвет подкрепяме предстоящото изграждане на станция за пречистване на питейната вода, с която ще решим дългогодишния проблем с високите нива на манган в състава на водата в нашия район, заяви след заседанието кметът арх. Карчев.