21
Вт, Май
27 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Патронния си празник отбеляза днес свиленградското СУ „Д-р Петър Берон“. По традиция венци и цветя бяха поднесени пред паметника на Петър Берон в двора на школото. Преди това учителят по история Димитър Гилев представи исторически данни за създаването на училището.

Градусът на настроението бе повдигнат с изпълнения на певческите групи в СУ „Д-р Петър Берон“ с ръководител Кирил Търпов и духовия оркестър към школото. Под вещото ръководство на Кирил Търпов всички третокласници изпълниха заедно Химна на България.

Историята на СУ „Д-р Петър Берон“ е вековна. Корените на школото откриваме в далечната 1922/23 год., когато в Свиленград е създаден за първа учебна година един реален гимназиален клас. Следващата учебна година продължава като Непълна смесена гимназия с три класа, а през 1931/32 учебна година вече е Пълна гимназия с 225 ученика. Разрешение да се именува гимназията в Свиленград „ Д – р Петър Берон” дава Министерството на народната просвета на 07.10.1938 година. Със същото разрешение министерството удостоверява, че признава гимназията за приемница на Одринската българска мъжка педагогическа гимназия „ Д – р Петър Берон”. През учебната 1955/ 56 година в гимназията се обучават вече 1300 ученика в 34 паралелки, организирани в кръжоци по география, история, математика, химия; вокална група и танцов състав; отбори по гимнастика и лека атлетика с много областни и републикански отличия. 70-те години на ХХ век са години на неуморен труд за педагогическия колектив на гимназията, който е по достойнство възнаграден: през 1971/72 година Свиленградската гимназия „ Д – р П.Берон” е удостоена от Министерство на народната просвета с орден „Кирил и Методий” – II степен; от 1975 год. училището е настанено в нова четириетажна сграда, а през 1977 год- училището става носител на преходното знаме на ОНС и СБУ „Колектив – първенец”. През 80-тте години училището става ЕСПУ, с постъпването на първите шестгодишни първокласници за учебната 1981/82 година. Като ЕСПУ за учебната 1986/1987 година със специален вимпел на МНП училището е удостоено със званието „Образцово”. Днес училището разполага със съвременно оборудване, модерни кабинети и висококвалифицирани педагогически специалисти, които обучават и възпитават над 800 ученика от I до XII клас. Успехите на учениците се множат с всеки изминал ден, благодарение на всеобщите старание и усилия в съвместната работа на учители и ученици.