23
Вт, Юли
40 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Влаковите композиции преминават през жп гара Свиленград

В периода 19-24 март 2024 г. с влакови композиции ще бъде транспортирана военна техника от Гърция към Румъния.

В същия период военна техника ще бъде транспортирана по железопътната инфраструктура на страната ни от Гърция за участие в съвместната българо-американска подготовка на Учебен полигон „Ново село“. Товарните композиции от Гърция ще преминават през жп гара Свиленград, като още първия ден две от тях пристигнаха тук и отпътуваха.

По същия маршрут, но в обратна посока, военната техника ще се върне от Румъния и България към Гърция след приключване на съвместната подготовка с участието на американски военни формирования в двете държави.

Транспортирането на военна техника от Гърция към Румъния и България и обратно е част от регионалното логистично осигуряване на ротацията на военни формирования, които участват в операцията „Atlantic Resolve“ на американските въоръжени сили.

„Atlantic Resolve“ се провежда от 2014 г. в европейски страни-членки на НАТО и включва съвместни подготовки на военни формирования от съюзнически армии за повишаване на оперативната им съвместимост. Операцията на Въоръжените сили на САЩ е принос към мерките за усилване на способностите на Алианса за възпиране и отбрана.