23
Вт, Юли
40 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Галина Христова е хореограф от 1982-ра година насам. Ръководител е на танцови състави в Свиленград, Любимец и Харманли. На 11. май всички те ще се качат с обща хореография на сцената на НДК, за да се включат в най-големия фолклорен концерт в България. В грандиозното събитие участие ще вземат над 1 500 танцьори от 40 клуба в България:

- Галина, разкажете малко повече за професионалния си път и за всичко онова, което Ви доведе в залата и подпали „фитила” на любовта към българските народни танци?

- В Харманли има голяма танцова школа и моят баща беше в оркестъра към танцовия състав.Той беше човекът, който ме запали по народните танци и така станах част от танцовото изкуство в Харманли, на което отбелязахме миналата година 75 години. Завърших Държавно хореографско училище в гр.София и от 1982-ра година работя като преподавател в детски танцови школи. През 1990. година станах хореограф на Танцов състав ”Хорищенци”, Харманли. Харманли е моят роден град и там танцувам от 1970 година, когато бях в 1-ви клас.От 1982 до 2016 година работих в НЧ ”Дружба 1870” и досега съм хореограф на Танцов състав ”Хорищенци” , Детски танцов състав ”Хорищенче”, а от 10 години и на Танцов клуб "Гергана". През 2001. година бях поканена в НЧ ”Братолюбие 1884”- Любимец и там основах и ръководя до днес ТС ”Сакарци”, ДТС”Сакарче", Детско юношески танцов състав ”Сакарче" и от 11 години ТК ”Ритъм”. Въпреки заетостта ми в Харманли и Любимец, през 2010. година ме поканиха за хореограф в НЧ ”Просвета 1870” в Свиленград и започнах работа и там. Основах ТС ”Илинден”, ДТС”Свиленче”, ДЮТС ”Свиленче” и ТК ”Свила”.

- На 11 май ще се включите в най-грандиозния досега в България хороводен концерт. Разкажете повече за това...

- Миналата година станах член на Асоциацията на хореографите в България и тази година ще участвам във вторият такъв мащабен концерт, организиран от Фондация “Българе” и Асоциацията. Танцовият спектакъл е с обща идея и ние ще танцуваме ТРАКИЙСКИ танц. На сцената ще сме около 20 минути и със силно представяне на първа линия около 5 минути. Повече не мога да издам, който има възможност, нека дойде на концерта. Ще останете изключително впечатлени и ще се заредите с много положителна енергия.

- Носител сте на множество награди. С коя най-много се гордеете?

- Да, носител съм на много награди от национални и международни фестивали, от различни конкурси. За мен всички са повод за гордост. Но, ако не бяха те – танцьорите, деца и родители, големи и малки, подкрепата на ръководствата на НЧ ”Братолюбие 1884” и НЧ ”Просвета 1870” - всички тези постижения нямаше да ги има. Благодаря на всички, които ми се довериха и са мои възпитаници през всичките тези 42 години.

- Във Вашите школи танцуват и деца. Как народните танци помагат за развитието на подрастващите?

- Според мен народните танци възпитават децата в обич към българското и неговото съхраняване.

- Какви са наблюденията Ви – влияе ли семейното възпитание върху младите при формиране на отношението към традициите и обичаите?

- Разбира се, но не само родителите възпитават в обич към българското. В детските градини и училищата подрастващите също се възпитават и запознават с българският фолклор и ако в семейството някъде се пропусне нещо, то там се допълва.

- Какво е закодирано в българското хоро, че така разтуптява сърцата и краката сякаш сами започват да се движат?

-Ние българите си го носим в сърцата. Не зная какво е закодирано, но всеки българин, където и да се намира, чуе ли българската музика, веднага се хваща на хоро.

- Казват, че неравноделният ритъм 7/8 е космически код, а българите сме органично свързани с него, затова сме силни, твърди и уникални…

- Да така е. Ние сме уникални с нашата музика с различни ритми и за мен тя излъчва енергия, която ни зарежда.

- Съгласни ли сте с твърденията, че българските народни танци притежават лечебни ритми?

- Не зная дали имат лечебни ритми, но за мен българските народни танци са сила, енергия и живот.

- Българските народните танци заемат сериозно място сред останалите изкуства, създадени са в продължение на много години. Как се променят във времето?

- Напоследък се е засилил интересът към народните хора. Във всеки град има клубове за хора, което става като модерно да ходиш и да танцуваш и научиш. Няма празник, на който да не се играят хора и хубавото е, че много млади хора се хващат на хорото и танцуват.

- Каква е философията на българските народни танци? Ще успеем ли да съхраним това национално богатство?

- Ние сме длъжни да съхраним и предадем на поколенията след нас това наше огромно богатство.

- Кои хора изпълнявате с особено желание?

- Ако става въпрос лично за мен – всички, но с особено чувство играя тракийските и пиринските хора. Забелязала съм, че във всяка етнографска област хората обичат и са им на сърце техните местни хора, защото те са в кръвта им.

- Какво смятате за връщането на неделното хоро на мегдана? И доколко един градски площад може да бъде наречен мегдан?

- Според мен всеки може да танцува, когато поиска, но мегдана не е необходимо да е на градския площад, а на място, където може да се танцува спокойно. И сега се събират хората и танцуват и няма значение къде ще е, важното е да се заловим за ръце и да почувстваме енергията и силата на танца.

- Какви са бъдещите Ви планове и мечти?

- С всички танцови формации имаме задгранични участия във фестивали и си пожелавам всичко да мине добре, да се представим достойно и на голямата сцена - зала 1 на НДК.

- Какво пожелавате на себе си, а и на нашите читатели?

- Да сме здрави, за да можем да се наслаждаваме на всичко хубаво, да се обичаме и имаме повече поводи за усмивки.