23
Вт, Юли
40 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

С куп награди се завърнаха свиленградчанчета от националния конкурс "Песенна палитра". Десетото издание на престижната музикална надпревара се проведе на 2. и 3. март в Карлово. Част от журито бяха Маргарита Хранова, Хайгашод Агасян и Светослав Лобошки.

Тази година конкурсът имаше рекорден брой участници от цяла България - индивидуални изпълнители, камерни ансамбли, вокални групи, хорови формации, споделиха организаторите.

Свиленград беше представен със състави от две училища - "Блестунки" към ОУ “Иван Вазов” с ръководител Генади Димитров, Хор на малките "Усмивки" и Детски хор "Свилена" към СУ “Д-р Петър Берон” с диригент маестро Кирил Търпов. Съставите са час от проекти финансирани по НП “Заедно в изкуството и спорта” на МОН.

На 2. Март през целия ден се изявяваха ансамбли и групи с различни големини в две основни категории: “Фолклор” и песни с фолклорна насоченост и “Български песни за деца”. Най-много награди във всички категории и от двете журита получиха съставите на СУ “Д-р Петър Берон”. Те бяха удостоени с пет купи и дипломи и една специална награда на Синдикат “Образование" от КТ "Подкрепа".

При индивидуалните изпълнители пък Мария Христова от ОУ "Иван Вазов" бе класирана на трето място в категория "Фолклор и песен на фолклорна основа". С диплом за трето място бяха удостоени и момичетата от "Блестунки".