18
Чет, Апр
26 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

С тържествена програма в Свиленград бе отбелязан националният празник на България – 3 март.

На площада пред хотел „Свилена“ присъстваха кметът на общината арх. Анастас Карчев, общински съветници, представители на партии, организации, клубове, училища, детски градини, спортни клубове, много граждани.Те поднесоха венци и цветя на паметника на героите от войните.

С църковен ритуал, отслужен от архиерейския наместник отец Константин и отец Атанасий, и с едноминутно мълчание бяха почетени жертвите за свободата на България. Химнът на Република България изпълни Духов оркестър „Костадин Манов” с диригент Васил Василев.

Преди това учителят по история Димитър Гилев припомни историческите събития, свързани с 3 март.

На 21 януари 1878 г. Частта московски драгуни от авангарда на генерал Струков освобождава Свиленград, a жителите му посрещат с хляб и сол влизащите руски войски. Под празничния звън на църковните камбани свиленградчани възторжено посрещат освободителите и тържествено се обявява освобождението на града. На следващия ден, след като оставя охрана на моста и разполага медицинска служба, генерал Струков се отправя към Одрин и същия ден го овладява. След подписването на Сан Стефанския мирен договор от 3 март 1878 г. Както в цялата страна, така и в Свиленград се установява Временно руско управление. Създава се Свиленградски окръг към Пловдивска губерния, в който са включени 95 села. Но с подписването на Берлинския договор от 13 юли 1878 г. Свиленград се връща в пределите на Османската империя, за да дочака своето последно освобождение по време на Балканските войни.

Празникът продължи с богата фолклорна програма и кръшно българско хоро, на което се хванаха много от присъстващите на площада.

Честит празник, българи! Нека днес отдадем почитта си на нашите герои. А всеки ден да пазим родовата си памет!