18
Чет, Апр
23 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Едва 28 са отстреляните диви свине

До края на февруари се приемат документи за млади ловци и подновяване на членството

600 чакала отстреляха през този ловен сезон авджиите към Ловно-рибарско дружество – Свиленград, съобщи за stmost.info председателят му Петър Вангелов. По думите му през последното десетилетие това е рекорд. От хищниците са гръмнати още 217 лисици и 1 вълк.

Палмата на първенството държи дружинката в с.Лисово. С най-много застреляни чакали е Пламен Михайлов - 91, следван от Димитър Банев с 21 чакала и 1 вълк. За всеки отстрелян чакал ловците получават по 15 лв., за вълк възнаграждението е 100 лв., а за лисица не се плаща.

Едва 28 са повалените от ловците на дружеството диви свине. Въпреки това слуката е била по-добра от предишния ловен сезон, когато бяха отстреляни само 17 прасета. Най-добър резултат е постигнала дружинката в с. Мезек, повалила 8 животни.

Основната причина за ниския урожай и тази година е Африканската чума по свинете, която покоси някои ловни райони от община Свиленград, намиращи се от едната страна на р. Марица. Някои от земите остават заразени и досега, като дори при млади прасета са открити антитела на болестта. Специалистите твърдят, че са необходими най-малко пет години, за да се нормализират нещата.

В момента тече приемът на документи за провеждането на курс за млади ловци в ловното дружество. Желаещите да се включат в обучението могат да се запишат до края на февруари в офиса на сдружението. От две години насам таксата е вдигната от 650 лв. на 850 лв. Досега има записали се 10 мераклии. Върви и кампания по подновяване на членството. Крайният срок за това е 29 февруари.

На снимката: Част от дружинката в с. Лисово. Пламен Михайлов е четвъртият клекнал отляво надясно.

СМ