18
Чет, Апр
26 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Неграмотните сред хората в активна трудова възраст в община Свиленград са под 1 процент. Това посочва Институтът за пазарна икономика в София.

В община Любимец, както и в Хасково, делът на тази група е малко по-голям. В община Симеоновград процентът на неграмотните в различните възрастови групи варира от 0,7 до 8,32 на сто. В национален мащаб обаче има общини в районите на Сливен, Ямбол и Стара Загора с над 10% неграмотни при 35-44-годишните.

При децата под 14-годишна възраст в Свиленград делът на неграмотните е 0,91 на сто, за страната той е 1,26 на сто. Най- високите стойности – 11 на сто са в община Твърдица, и 10 на сто в Крушари и Мъглиж.

От данните става ясно, че разрешаването на проблема с неграмотността се нуждае от многопластов подход, в който участват повечето обществени системи. Докато при младежите за това е отговорно най-вече училището, то връщането на по-възрастните към усвояването на фундаментални умения като четене и писане по-скоро се пада на бюрата по труда и работодателите. Успехът ще е тясно обвързан и с политиката за интеграцията на ромите. Повече от ясно е обаче, че проблемът с неграмотността далеч не е решен, а досегашните усилия не са се увенчали с успех, гласи заключението на експертите от ИПИ.

Данните са събрани по време на последното преброяване на населението през 2021 г . Те са извън обхвата на стандартната публикация на преброяването и са предоставени за нуждите на проучването от Националния статистически институт.

СМ