21
Вт, Май
27 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Поклонението пред паметника на Васил Левски ще е от 11.00 ч. на 18-и февруари

В навечерието на 151 годишнината от гибелта на Васил Левски възпитаниците от предучилищната група на детската градина „Детелина“ посетиха Историческия музей в Свиленград .

Любознателните бъдещи първокласници научиха за святото дело на Апостола на свободата и за идването му и в Свиленград преди повече от 150 години, а след това декламираха стихове за великия син на България.

Децата бяха посрещнати в новоизградената изложбена зала, която сега се обзавежда. Те разгледаха и експозициите в основната музейна сграда. Директорът на музея Елена Митева подари на групата изданието „Почетни граждани на Свиленград“ .

Свиленград е първото селище, посетено от Апостола през декември 1868 г., когато започва първата му обиколка за създаване на вътрешна революционна организация в България. Пребиваването му в тогавашния Мустафа паша е отбелязано с печат в едно от фалшивите му тескерета. През 1871 г. на път за Цариград отново идва в Свиленград и основава таен революционен комитет с председател Станко Разбойников. В къщата на Димитър Бояджиев Левски заклева свиленградските патриоти над кръста, револвера и камата.

Общоградското поклонение пред Апостола на свободата ще се състои пред паметника на героя в парк „Сухата река” на 18 февруари, неделя, от 11 часа. Ще бъдат поднесени венци и цветя на признателност от ръководството на общината, представители на партии, организации, училища, граждани.

СМ