23
Нед, Юни
18 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

На извънредно заседание местният парламент гласува 63 984 лева за ремонт на два кладенеца

ВиК дружеството в Хасково прави пречиствателна станция догодина заради мангана

На извънредно заседание днес Общинският съвет в Свиленград предприе спешни превантивни мерки за преодоляване недостига на питейна вода.

Местните парламентаристи единодушно гласуваха отпускането на 63 984 лева за ремонтно-възстановителни работи на два кладенеца за питейна вода. Водоизточниците се намират в местността Лозенски път и се нуждаят от незабавна инвестиция за безаварийното им функциониране и увеличаване на дебита на течността. По-конкретно в тях ще се поставят нови водни помпи и ще се извърши продълбочаване.

Нетърпящите отлагане мерки бяха предприети заради недостига на питейна вода по високите етажи в града и в селата - най-вече в Капитан Андреево и Генералово. В докладна до местния парламент кметът арх. Анастас Карчев аргументирано посочва необходимостта от отпускането на средствата за ремонт преди приемането на общинския бюджет като спешно действие в защита на обществения интерес.На заседанието на Общинския съвет бе поканен да присъства и управителят на областното ВиК дружество Божидар Желязков, към когото бяха отправени редица въпроси от общинските съветници. Според него ако ремонтните работи започнат сега до два-три месеца кладенците ще влязат в експлоатация. Това донякъде ще облекчи положението, но за цялостното решаване на проблема ще е необходимо да се изградят още кладенци, което изисква сериозни средства, уточни той.

Относно лошото качество на водата в Свиленград Желязков обясни с наличието на манган в нея. Мътилката, която често излизала от чешмите след отстраняването на аварии, се дължала заради утаения тежък метал в пластмасовите тръбопроводи. Той успокои присъстващите, че догодина този проблем ще бъде напълно отстранен след изграждането на пречиствателна станция до Лъв чешма в Свиленград, като ще бъде положен и 700-метров хранителен водопровод. Проектът за нея по Оперативна програма „Околна среда“ вече бил одобрен, а финансирането осигурено.

По-високата с над 20 процента цена на водата от началото на годината Желязков обясни с нарастването на минималната работна заплата, на каквато са назначени над 50 на сто от работещите във ВиК дружеството. Освен това много разходи се правели за ремонти и възстановяване на остарялата водопроводна мрежа. Доста били финансовите загуби и от кражбите на вода. По тези причини над 50 на сто от водата се губела за сметка на дружеството. По-скъпият ток също се отразявал, защото голяма част от водоподаването се осъществявало чрез електрически помпи.

СМ