17
Сря, Юли
30 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

45 сурвачки изработиха деца от свиленградските училища.

Празничните ръкоделия са създадени по всички правила на народната традиция. Направени са от дрянови клонки, украсени с естествени символни материали – сушени плодове, чушки, пуканки, вълна и др.

Идеята за изработването на сурвачките бе на Историческия музей в Свиленград. Всяко дете, участвало в инициативата, получи грамота и награда на специално тържество пред коледната елха в центъра на града, връчени му от директора на музея Елена Митева. Учители, чиито възпитаници с много желание и старание се включиха в пресъздаването на стария български обичай, също бяха удостоени с награди.

Най-високо бяха оценени усилията на децата от 4 „а“ клас на ОУ „Иван Вазов“, които изработиха 11 сурвачки под ръководството на класния си ръководител Веселина Чавдарова. Училището също е първенец за най-масово участие.

Добре се представиха и подрастващите от ОУ „Христо Ботев“ в с. Левка и НУ „Христо Попмарков“.

Първокласниците от СУ „Д-р Петър Берон“ Денислав Ангелов и Красен Антонов пък бяха най-малките участници със собственоръчно направени сурвачки.

Всичките 45 сурвачки ще бъдат предоставени за продажба на благотворителната къщичка на коледния базар в града, каза в края на тържеството Елена Митева. Приходите от тях ще отидат за подпомагане на Дневения център за деца с увреждания „Надежда“, уточни тя.