22
Пон, Юли
41 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Дар за богатството на българската природа пристигна от Чехия: 16 белошипи ветрушки , които са излюпени в зоопарковете Прага и Ходонин през отминалия размножителен сезон.

Те са изпратени у нас в рамките на дейностите по проект "Живот за белошипата ветрушка" , изпълняван от екипа на Зелени Балкани и финансиран от европейската програма LIFE .След като малките соколчета бяха транспортирани до Спасителния център за диви животни в Стара Загора, ветеринарните лекари ги прегледаха и обезпаразитиха. Напролет част от птиците ще бъдат освободени сред природата за подпомагане на популацията на вида.

Даряването на белошипи ветрушки от Чехия се превърна в традиция, благодарение на която вече няколко поредни години птици излюпени там летят в небето на България, поясниха от Зелени Балкани. Екипът изказва благодарност към зоопарковете и специално към Антон Вайдал от зоопарк Прага, за съпричастността и съдействието.

Междувременно деца от училище“ Христо Ботев" в свиленградското село Левка посетиха центъра за природозащитни дейности на проект "Живот за белошипата ветрушка" .Те се запознаха отблизо с дейностите на Зелени Балкани по завръщането на белошипата ветрушка в природата на България. Еколозите им разказаха за работата по размножаване, отглеждане и освобождаване на птиците, както и за дейностите си на терен по търсене на диви колонии на дребното соколче. Най-интересна за учениците бе новината, че от цяла България, именно в тяхното село, Левка, видът бе завърнат за пръв път след десетилетно отсъствие от природата ни. След презентацията в залата на Центъра, гостите разгледаха и съоръженията и изкуствените гнездилки, по сградата отвън, поставени за домове на птиците.

Златка Михайлова