13
Съб, Апр
13 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Събраните в благотворителната инициатива средства са 14 620 лв.

7 двойки с репродуктивни проблеми от община Свиленград ще бъдат подпомогнати финансово благодарение на събраните в благотворителната инициатива „За едно дете повече“ средства. Каузата се организира от 2007 г. насам.

По време на тазгодишното издание на „За едно дете повече“, организирано традиционно от духов оркестър „Костадин Манов“, фондация „Искам бебе” и НЧ „Просвета 1870“, свиленградчани колективно дариха 14 620 лева. Част от парите – 735 лв., са от благотворителните футболни срещи на ДЮШ ФК „СВИЛЕНГРАД 1921“, играни на 15 ноември.

Благотворителната инициатива традиционно е съпътствана от концерт на духовия ни оркестър и приятели, който и тази година събра стотици поддръжници на каузата в читалището. Със свои изпълнения се включиха детски духов оркестър с диригент Васил Василев, балетна школа „Сребърна пантофка“ с ръководител Петра Беева, танцова школа "Ера СвиЛена" с ръководител Елена Димитрова, спортен клуб по танци "Златните момичета" с ръководител Людмила Спатару, ДЮТС "Свиленче" с хореограф Галина Христова, ДВГ "Весели звънчета" с ръководител Татяна Балджиева, ВГ "Хармония" с ръководител Инна Порязова, Надя Казакова, Деница Балджиева и Калина Стоянова, Емил Благоев, Здравко Николов и със специалното участие на малките сбъднати мечти- Дара Кирева, Живко Димитров, Йоан Крясков, Надежда и Дара Иванови! Всички те донесоха поводи за гордост, сълзи и много усмивки. В края на концерта на сцената бе поканена основателката на „Искам бебе“ - Радина Велчева, която благодари за колективното добро.

Преди концерта от фондация „Искам бебе“ организираха базар за събиране на средства в подкрепа на семействата с репродуктивни проблеми. Проведе се и училище за бременни „Щъркелите“ с лектор д-р Милен Карагеоргиев.

Впрочем, Свиленград е първата община, която инициира обществена подкрепа за фондация „Искам бебе“. До момента с помощта на инициативата са се родили 30 бебета. Само през 2023 г. на този свят са се появили две – Ани и Теодор, който няма още 50 дни. Със събраните средства се покриват първоначалните изследвания за ин витро процедурите. Финансираният от държавата фонд „Ин витро“ поема разходите за три процедури, но не и първоначалните разходи.{jacomment on}