25
Вт, Юни
21 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Средновековната крепост и тракийската гробница край с. Мезек са включени в списъка

Националното движение „Опознай България – 100 национални туристически обекта“ на Български туристически съюз вече съществува и в дигитален формат.

Всяка година над 20 хиляди български и чуждестранни туристи събират печати при посещението на най-значимите културно-исторически и природни обекти у нас. Чрез новата инициатива става възможно събирането и на виртуални печати, равностойни на физическите в книжките на БТС. Иновативният проект е реализиран в мобилното приложение на Yettel. Достъпът до услугата е безплатен, а приложението е достъпно за потребители и на други телекоми в страната.

Сред 100-те национални обекта са и средновековната крепост и тракийската куполна гробница край с. Мезек.

Свързахме силата на технологиите с културно-историческото и природно наследство на България и създадохме изцяло ново преживяване за всички, които искат да опознаят множеството богатства на страната“, коментира Джейсън Кинг, главен изпълнителен директор на Yettel България. „Даваме безплатен достъп до това съдържание на всеки желаещ, независимо дали е наш клиент или не, защото искаме всеки да може да се докосне до съкровищата на България по нов, лесен и достъпен начин“, каза още той.

Създаденото по инициатива на Българския туристически съюз през 1966 г. Национално движение „Опознай България - 100 туристически обекта“ е без аналог в България и чужбина и се утвърждава като успешен пример за популяризиране на най-значимите културно-исторически и природни обекти у нас. Всяко посещение на регистрираните обекти се удостоверява с печат или марка в туристическата книжка, издадена от Българския туристически съюз. Днес притежатели на златни значки у нас са над 8900 души. Запазва се без промяна възможността за участие в годишната томбола за хората със събрани 25, 50 или 100 печата в рамките на годината.

СМ