22
Пон, Юли
41 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Постоянна марка „Задържане под стража“ наложи днес Свиленградският районен съд на служител в църквата „Св. Димитър" в Свиленград.

Срещу него бе повдигнато обвинение от прокуратурата за разпространение на порнографски материали с участие на непълнолетни от март до октомври 2023 г. и за това, че на 12.10.2023 г. държал порнографски материали с участие на лица, които изглеждат на ненавършили 18-годишна възраст, за което stmost.info писа.

При разглеждане на внесеното искане съдът взе под внимание, че от материалите по досъдебното производство се установява, че е налице обосновано предположение, че обвиняемият е извършил престъплението, за което е привлечен към наказателна отговорност с оглед на събраните свидетелски показания, протоколи от претърсване и изземване, както и обяснението на самия обвиняем, гласи съобщението на пресцентъра на съда. Според Темида съществува реална опасност обвиняемият да се укрие и да извърши престъпление с оглед на това, че е публична фигура - православен християнски свещеник и от тази си позиция много ясно е следвало да разбира, че деянието е с висока степен на обществена опасност. Същото е извършвано в условията на продължавано престъпление. Съдът отчита това като проява на явно незачитане не само на установените правни норми, а и на моралните и нравствени такива.

С тези съображения съдът определи най - тежката мярка за неотклонение, а именно „Задържане под стража“.

Определението подлежи на обжалване и протест пред Окръжен съд – Хасково в тридневен срок.