23
Нед, Юни
18 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Благотворителна кампания за набиране на средства за лечението на малкия Наско стартира в Свиленград. Организаторите се обръщат за помощ към всички нас с призива да дадем шанс за пълноценен живот на малкия юнак Атанас Илиянов Нанев.

Наско е роден в 32 г.с. от двуплодна бременност, има сестра близначка. В шестия месец родителите забелязат, че изостава в развитието – „не можеше да седи самостоятелно, не се заглеждаше, спрямо неговата сестричка“, споделя майка му. На 19 юли т. г. постъпват в УМБАЛ „Св. Георги" за поставяне на диагноза. По време на престоя си в отделението, започва серия от епилептични спазми, 6-8 пъти дневно с 20-25 пристъпа. Приложеното лечение с Кортикостероид, Клоназепам, Леветирацетам не подобрява състоянието му. След направено ЕЕГ се установяват малки участъци с класическа хипсаритмия и преобладаващи с модифицирана хипсаритмия. От болницата ги изписват на 27 август със Синдром на Уест - епилептична енцефалопатия, с ранно начало между 3- и 5-месечна възраст. Изключително важно е ранното диагностициране и започването на своевременно лечение. С напредването на синдрома, се повишава рискът от развитие на рефрактерна на терапия епилепсия, интелектуални нарушения и аутизъм.

Здравеопазванете в България, за съжаление, е безсилно и родителите търсят спасение в Турция. На 27 септември те заминават за южната ни съседка. Още на същия ден в тамошна болница са му направени различни изследвания. Заключението от ЕЕГ-то доказа епилептично разтройство, епилептична енцефалопатия и модифицирана хипсаритмия. От клиниката дават надежда за подобряване състоянието на Наско.

„Скъпи дарители, моля ви да дадете шанс на моето дете! Имаме нужда от вашата морална и финансова подкрепа, за да успеем заедно да върнем Наско здрав и щастлив при неговите две сестрички“, споделя майка му.

На този етап има създадена група базар в социалната мрежа Фейсбук „Заедно за бебе Наско“ и са поставени кутии на няколко места в Свиленград: магазин „Жанет“, Спортна зала „Хищника“, Фреш бар до дървеният парк, Нон-стоп в кв. "Изгрев", хранителен магазин в кв. „Изгрев“ до блок 7, хранителен магазин в кв. „Юг“, Нон-стоп „Спайдер“.

Крайната сума за лечението все още не е известна, но ще е над 50 000 лева. Който иска да се включи в кампанията, може да го направи и по банков път: