21
Вт, Май
27 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Осмокласничката от ПГССИ „Христо Ботев“ Лиана Костадинова спечели първо място в националния конкурс за рисунка „С очите си видях бедата“. Към победата си на големия финал свиленградчанката премина през два други кръга – общински и областен, като бе първа и на тях в своята възрастова група 11 – 13 г. Лиана е решила да изобрази сцена от голямото земетресение в Турция, случило се през февруари т.г.

До финалния етап бяха допуснати над 600 творби на деца от 6 до 18-годишна възраст, като 33 от тях бяха наградени. Сред тях е и Лиана, която днес получи наградата си по време на официална церемония в Националния дворец на децата в София. Отличието й бе връчено от зам.-министъра на вътрешните работи Кирил Ценкин и съветника на министъра на вътрешните работи Николай Николов.

На награждаването присъстваха още гл. комисар Александър Джартов – директор на ГДПБЗН, Татяна Досева – директор на Националния дворец на децата, Деница Славова – фондация „4 лапи“, Петър Цинцарски – представител на Българския червен кръст. Гл. комисар Александър Джартов изказа благодарност към всички свои колеги и педагози за тяхната работа, за да могат децата да развият таланта си. „Пожелавам много успехи на малките творци, да бъдат здрави, да развиват своите способности и най-вече да бъдат добри хора. Ние от наша страна ще правим всичко възможно, за да ги подкрепяме“ – добави още той. „Вие сте най-преданите почитатели на пожарникарите и с участието си в конкурса показвате обич и респект към достойната им професия. Вашите творби са израз не само на вдъхновение, но помагат и на добро дело“ заяви в обръщението си зам.-министърът на вътрешните работи Кирил Ценкин.

Конкурсът „С очите си видях бедата“ е една от основните дейности на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ по обучение на подрастващите. Целта му е чрез изобразителното изкуство учениците да повишат информираността си за рисковете от бедствия и пожари и начините на поведение и действие при тях. Съорганизатори са Национален дворец на децата при Министерство на образованието и науката, Национална художествена академия, Национално училище за изящни изкуства „Илия Петров“, Български червен кръст, фондация „Четири лапи“ и Съюз на пивоварите в България. От 2018 г. ГДПБЗН организира благотворителна продажба на картините от конкурса, като средствата от закупените картини се даряват за подпомагане на децата на загинали или пострадали при изпълнение на служебните си задължения пожарникари и спасители.

Искаме да изкажем своята най-искрена благодарност към целия екип на Пожарната в Свиленград и в частност Ивелин Тонев и Емил Арнаудов за топлото посрещане и добрата организация за транспорта ни до София, сподели майката на Лиана Ася.