21
Вт, Май
27 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Председателят на Националния съвет на Австрия Волфганг Соботка ще бъде на официално посещение в България на 10 октомври 2023 г. Визитата е по покана на председателя на Народното събрание Росен Желязков.

Предвижда се в 11.20 часа двамата председатели да посетят участък от сухоземната държавна граница, където ще разгледат инженерното възпрепятстващо съоръжение и системите за наблюдение. Те ще бъдат запознати с дейността на „Гранична полиция“, както и с контрола и мерките за предотвратяване на опитите за незаконно влизане в България, съгласно изискванията и стандартите, прилагани в страните от Шенгенското пространство.

След това Росен Желязков и Волфганг Соботка ще посетят ГКПП Капитан Андреево, за да наблюдават в реално време обработването на документите и извършването на граничния контрол на преминаващите превозни средства и лица. Председателите на законодателните институции на България и Австрия ще бъдат информирани и за дейността на съвместния контактен център за полицейско и митническо сътрудничество между България, Гърция и Турция.

На официална церемония в 15.45 часа председателят на австрийския парламент Волфганг Соботка ще положи венец пред Паметника на незнайния воин в София. В 16.00 часа в зала „Изток“ на Народното събрание, пл. „Народно събрание“ № 2, ще започне срещата на председателя на Народното събрание Росен Желязков и представители на различните парламентарни групи в 49-ото Народно събрание с председателя на Националния съвет на Република Австрия. След нея председателите на парламентите на България и Австрия ще дадат съвместно изявление за представителите на медиите.

В програмата на официалното посещение на председателя на Националното събрание на Австрия Волфганг Соботка са предвидени срещи с президента на България Румен Радев, с министър-председателя Николай Денков и с вицепремиера и министър на външните работи Мария  Габриел.