19
Сря, Юни
27 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Отличието се връчва по повод Международния ден на учителя

Областният управител на Хасково Гинка Райчева награди бившия директор на свиленградската ПГССИ „Христо Ботев“ Митра Нейкова. Това стана по време на церемония днес, на която бяха връчени почетни грамоти на пенсионирани учители и директори на учебни заведения, дали своя принос за развитието на образователната система в област Хасково.

Събитието се организира по повод 5 октомври – Международния ден на учителя, за трета поредна година. Освен Митра Нейкова с грамоти бяха удостоени още 8 учители и директори от региона.

„Скъпи колеги, бивши учители няма! Човек, избере ли тази професия, остава такъв за цял живот!“, обърна се областният управител към отличените. „И както винаги съм казвала: Само смелите избират да бъдат учители! И трудността в нашата професия не е в това да преподаваме знания, а в умението да преобразим детето, младия човек в зряла личност, познаваща себе си. Затова най-голямата награда, най-голямото признание за учителя са усмивката и успехът на неговия ученик. Позволете ми да изкажа своята на Вас и на Вашите многобройни успели ученици признателност и благодарност за благородния Ви труд! Ще завърша с думите на Джон У. Шлатър: Аз съм учител и всеки ден благодаря на Бога за това“, каза още Гинка Райчева.

Началникът на РУО – Хасково Веселина Павлитова връчи плакети на изявените учители и ги поздрави за приноса им в образователното дело. Преподавателите изразиха своите най-сърдечни благодарности и споделиха, че техният успех се дължи не само на техните усилия, но и на усилията на екипа, с който са работили през годините.

Митра Нейкова е била директор на ПГССИ „Христо Ботев“ близо 20 години. Тя поема поста през учебната 1982/1983 г. По нейно време се внедряват в гимназията нови професии и специалности като “Мениджмънт”, “Икономика на земеделското стопанство”, “Банково, застрахователно и осигурително дело”, “Икономика, организация и управление на търговията”.