20
Вт, Авг
9 Нови статии

За финалния кръг на националното състезание „Роботика за България“ се класира отборът на Свиленград. Припомняме, че екипът бе сформиран, след като кръжокът по програмиране "Киндер Кодер" спечели правото да създаде клуб по роботика след успешното участие в конкурса по програма „Роботика за България“. Финалният кръг ще се проведе на 15 юни в София. До последния етап нашият тим, съставен от третокласниците Мирослав Димитров и Виктор Георгиев, Надежда Кичукова и Васил Ставрев от 4 кл. и Елица Димитрова (5 кл.) стигна след като се пребори в своята група с 30 отбора от цялата страна.

Пуснаха под парична гаранция от 1 000 лева застрелялия тъста си в любимецкото село Лозен. Мярката се гледа днес в Районен съд – Свиленград. 54-годишният Тодор В. е привлечен като обвиняем по две престъпления - за причиняване на смърт по непредпазливост другиму с огнестрелно оръжие и за притежаване на оръжие и муниции без надлежно разрешително.

 Строителните дейности, които в момента текат по някои свиленградски улици, предизвикват възмущението на много граждани и най-вече на водачите на МПС-та. Ремонтите се извършват в пълно противоречие със стандартите за пътна безопасност.

Рекорден брой преференциални гласове в двете общини събира Емил Радев от ГЕРБ – 2896

867 гласа или 11,85%  е разликата между ГЕРБ и БСП на изборите за европейски парламент в община Свиленград, посочват окончателните данни на ЦИК. 42,74% или 3 126 души подкрепиха ГЕРБ, а 2259 или 30,89% са пусналите бюлетина за БСП за България. Трета политическа сила  е ДПС с 450 гласа или 6,15%, следвана от ВМРО – БНД, която са предпочели 277 души. „Демократична България” изпреварва в Свиленград „Патриоти за Валери Симеонов”, които са подкрепени съответно от 143 и 135 гласа. „Атака” се срина до 65 гласоподаватели, а 131 души са дали гласа си за партията на Веселин Марешки. 187 души са отишли до изборните урни, за да заявят, че не подкрепят никого.

  Постоянна мярка „задържане под стража“ наложи съдът в Свиленград на 36-годишният нашенец Лилян Г. за трафик на 11 нелегално преминали границата чужденци. Оставянето му зад решетките стана по искане на районната прокуратура. Задържаният свиленградчанин е обжалвал наложената му мярка пред Окръжния съд в Хасково.

Обичаят „Смигаль“ показаха самодейки от свиленградското село Сива река по телевизията. Адетът те пресъздадоха пред камерите на БНТ в предаването „Отблизо с Мира“. То бе излъчено на 26 май около 12:40 ч.

За голям наплив на вълци сигнализираха жители на свиленградски села в редакцията на „Старият мост“. Нашествие на хищниците имало в района на Михалич, Щит, Равна гора, Пашово и др. Проблемът бил сериозен, тъй като нападали стадата на стопани в региона.