05
Сря, Окт
24 Нови статии

Интервю
Инструменти
Шрифт

Пациенти от още 4 общини ще се лекуват тук, увеличава се броят на клиничните пътеки. Четирима нови специалисти започват работа в лечебното заведение

-        Д-р Ермов, реформите, които тръгват в здравеопазването, застрашават ли с нещо болницата в Свиленград?

-        Всички са съгласни, че в здравеопазването е нужна реформа, повече не може да се върви по досегашния начин. И тази реформа не може да се случи без преструктуриране. Но аз твърдо мога да кажа, че това преструктуриране не засяга МБАЛ – Свиленград.

-        Значи болница в Свиленград ще има.

-        Болница в Свиленград ще има. Не само че ще има, тази болница ще увеличава обема на работата си. Запознах се с доклада на Световната банка по отношение преструктурирането на общинските болници, изготвен през 2008 г. Този документ, изготвен  от експерти на банката и други западни специалисти, стои в основата на здравната реформа, която правителството на ГЕРБ провежда. В него е отбелязано, че наред с областната болница в Хасково, която е структуроопределяща за района, единствената, която стои добре и трябва да разширява дейността си, е болницата в Свиленград.

-        А ще бъдат ли закрити отделения?

-        Изобщо не става дума за отпадане на отделения. Напротив, откриваме ново.  Вече получихме лиценз от Министерството на здравеопазването и неврологичният сектор прераства в неврологично отделение с 20 легла. Т. е. нашият статут минава на по-високо ниво – вече имаме 5 отделения плюс това по хемодиализа.

-        Вчера/12 януари/ излезе  разпореждане на изпълнителния директор на Националната здравноосигурителна каса и от председателя на Лекарския съюз отделенията да са обезпечени с по двама лекари и един без специалност...

-        Действително изискванията се промениха – необходими са двама лекари със специалност и един - без или специализант. Имахме две отделения, които са не отговаряха на тези условия, но реагирахме същия ден на момента и необходимите още двама специалисти – по един в АГО и Нервно, ще бъдат назначени до края на седмицата.

-        Предвиждате ли още назначения?

-        Всеки момент при нас ще започне работа един много добър специалист-рентгенолог, д-р Въчев от Хасково. Той ще бъде и завеждащ отделение „Образна диагностика“. Така нашите рентгенолози стават трима. Д-р Въчев работи и с ехографски изследвания в доболничната помощ. Има и голям опит в мамографията, така че разработваме и тези дейности. Трябва да ви кажа, че сега в града няма лекар ехографист, който да работи по договор със Здравната каса. А новият колега ще преглежда и болните с направления . Очаквам и друго подкрепление от Хасково – от 1 март идва още един анестезиолог – д-р Несторов. Имаме трима, но аз смятам, че в бъдеще може да се окажат недостатъчно. Четирима анестезиолози ще покриват цялата болница почти денонощно. В момента така е преструктуриран графикът, че във всички отделения, без АГО, където са двама лекари, винаги следобед има доктор по съответната специалност – детски, вътрешно, хирургия и анестезиолог.

-        Сключихте ли вече договори със Здравната каса?

-        Договорите се сключват до края на месеца, като срокът за подаване на документите е 20 януари. Ние вече сме ги подали.

-        Запазва ли се броят на клиничните пътеки?

-        Увеличава се – с около 10 клинични пътеки допълнително и стават общо 77.

-        Кои са новите?

-        Новите са в областта на белодробните заболявания, неврологичните заболявания – епилепсия, и още една хирургична пътека.

-        В страната обаче ще бъдат закрити болници...

-        Да. Между 80 и 100 болници ще бъдат закрити. Това са лечебни заведения, които наистина не отговарят на изискванията. Не може една болница да има на година 400 или 1000 леглодни и да съществува.

-        В МБАЛ - Свиленград колко пациенти са лекувани миналата година?

-        Миналата година са преминали 6 700 пациенти. Пред 4 години бяха 3 800.

-        Болницата ще увеличи ли района си на обслужване?

-        Да. Целта на ръководството е МБАЛ – Свиленград да се превърне в структуроопределяща болница след областната в  Хасково. От миналия понеделник приемаме всички спешни случаи от общините Тополовград, Ивайловград и Маджарово. При нас се лекуват целият контингент от Любимец.

-        Досега тези болни къде ги приемаха?

-        Една част в Харманли, друга насочваха към Хасково. Но ние имаме условията, предоставяме нужната апаратура, грижи, компетентна помощ и сме в състояние, особено  с разширеното неврологично отделение, да поемаме и инсулти, и спешните състояния – инфаркти, белодробни емболии, и спешната хирургия като цяло. Моята цел е постепенно да обхванем и всички хронични и други остри заболявания, които не са животозастрашаващи, в тези райони, които споменахме. И това най-вероятно ще се случи. Дори вече проведох предварителни разговори с кмета на Ивайловград. Целта е нашата болницата да обслужва население над 40 000 жители.

-        Ще успеете ли да осъществите тази си идея?

-        Единствената пречка, която може да застане пред нас, е това, че ни липсва място. Нямаме сградов и складов фонд повече. Дейностите се разширяват, ще започнат да идват болни от тези райони, няма да ни стигат леглата. Няма и къде да строим. Но ще мислим варианти...

-        В момента капацитетът оптимално ли е запълнен?

-        Даже повече от оптимално. Дали сме легла там, където са социално значимите заболявания – сърдечните  и съдово-мозъчните. По тях страната ни е на първо място в Европа и на първо в света - „шампиони“, затова в тези отделения се очаква най-голям контингент. Само в понеделник вечерта бяха приети 6 пациента с инсулт – двама от Любимец и 4 от Свиленград.

-        Казахте, че ще поемете пациентите от Тополовград, Ивайловград и Маджарово. Това означава ли, че болниците там ще бъдат закрити?

-        Най-вероятно. Ако целите болници не бъдат закрити, ще останат да функционират едно или две отделения, т. е. ще бъдат преструктурирани. В Любимец лечебното заведение е затворено вече. Те имаха едно отделение – вътрешно, д-р Кирилов работеше там, но той от 1 януари е на щат при нас.

-        Преди няколко дни излезе една друга заповед на министъра на здравеопазването за задължителен прием на спешните случаи, независимо дали тези пациенти са здравно осигурени или не. Досега как се е процедирало – отказвана ли е лекарска помощ в такива случаи?

-        Никога. Лично аз съм разпоредил болни, дори от други общини, в животозастрашаващо състояние да бъдат приемани, независимо дали са здравно осигурени или не. Когато спешното състояние бъде овладяно и животът му е вън от опасност, болният, ако не е осигурен, може да бъде изписан да продължи лечението вкъщи.

-        Доколкото разбирам тази реформа е добре дошла за свиленградската болница, т. е. вие сте подготвени да посрещнете новите предизвикателства.

-        Нека не звучи егоистично, но аз съм доволен, защото виждам, че усилията които хвърлихме и ръководството, и целият персонал последните годиини, дават плод. Винаги съм се старал да мисля и да изпреварвам събитията с две – три стъпки напред. Той проф. Генчо Начев го каза в „Референдум“: „Менажирането на болница е проста работа – приходите трябва да са повече от разходите.“

-        В този смисъл какви са финансовите резултати за миналата година?

-        Много добри. Болницата е на печалба, нямаме никакви задължения. Ще си платим данък „Печалба“, дай, Боже, всекиму такива данъци.

-        Възможен ли е вариантът да се лекуват тук на частно чужденци – да кажем от съседните страни Гърция, Турция?

-        От Турция едва ли, но от Гърция – да. 6 или 7 гърци са лекувани тук миналата година. Предлагаме тази услуга, но между здравните каси на двете страни още не са избистрени нещата. Така че гърците се лекуват, заплащат си, ние издаваме съответния документ и на тях здравноосигурителното дружество им възстановява сумите. Нямали сме проблем със заплащането от страна на чужденци.

-        Тази година какви са намеренията ви – нова апаратура, допълнителни услуги...

-        Всичко имаме. Сега ще хвърлим повече усилия в доболничната помощ – рентгенът, мамографията, ехографиите, профилактичните прегледи. . Нашата апаратура е съвременна, отговаря на съвременните стандарти. Тя е стационирана в поликлиниката, само ще направим допълнително кабинет за ехографии. Сега, след Нова година, започваме ремонт на пода във Вътрешно отделение, който е правен през 50-те години на миналия век и контрастира неприятно на ремонтираните помещения. Освен това, там и пациентопотокът е най-голям. Най-вероятно до десетина дни започваме поставянето на нова подова настилка. Постепенно ще ремонтираме после и пода на другите отделения. Ако имаме пари, ще реновираме нацяло и Детско отделение.

Интервюто взе:

Николай КОЛЕВ