Интервю
Инструменти
Шрифт

Д-р Димитър Ермов, управител на болницата тук, в интервю специално за „Старият мост“: Най-важният проблем в здравеопазването е големият брой болнични заведения

- Д-р Ермов, за пръв път към болницата в Свиленград бе създадена ТЕЛК. Какви са ползите?

- Ползата е една - тя е за гражданите от нашата община и на съседните общини. Едно лечебно заведение, за да се развива, то трябва да разкрива и нови дейности. ТЕЛК е една от тези дейности. Десетките и стотици граждани от Свиленград и от областта ни, понякога чакат по 4-5 години, а дори и много от тях не дочакват решението на ТЕЛК. Няма по-логично и справедливо нещо от това жителите на нашата община и околните общини да бъдат освидетелствани от ТЕЛК, който се намира в града ни.

- Как всъщност се стигна до решението да бъде разкрита ТЕЛК в Свиленград?

- Тази идея се зароди у мен отпреди 3-4 години. Но поради съществуващия тогава закон и правилник за разкриване на ТЕЛК се изискваше лекарите, работещи в ТЕЛК, да са на постоянен трудов договор към ТЕЛК.В големия си процент от случаите в комисиите в страната работеха лекари пенсионери. С промяната на наредбата през лятото на тази година се даде възможност в ТЕЛК да работят лекари и на граждански договори.

- Преди няколко месеца болницата закупи лапароскопски апарат. Кога ще започне извършването на безкръвни операции тук?

- МБАЛ Свиленград закупи и оборудва нова лапароскопска апаратура през това лято за извършване на лапароскопсuи операции /т. нар. безкръвни операции/ . Бяха изпратени на курсове по лапароскопска хирургия д- р Карамфилов и д-р Димов от Хирургично отделение в болницата, както и двете операционни сестри. По този въпрос би следвало да проведем едно отделно интервю, за да запознаем гражданите по-подробно за този вид операции. Но въпреки всичко ще отговоря, че на 2.11.2018 г. ще бъдат извършени първите три лапароскопски операции, по повод камъни в жлъчния мехур. Те ще бъдат извършени от екип на болница Еврохоспитал Пловдив начело с доц. Ники Белев, един от водещите лапароскопски хирурзи в страната ни.

-В момента се строи ведомствена жилищна кооперация на МБАЛ в двора на стационара. Кога ще приключи строителството, с колко жилища ще разполага сградата и за кого ще бъдат предназначени те?

- Жилищната кооперация в двора на МБАЛ Свиленград трябва да бъде построена към края на годината. Ще разполага с 15 апартамента. В тях ще живеят служители на МБАЛ Свиленград, именно лекари, сестри и лаборанти, които не са от града и в момента живеят в апартаменти чийто наем плаща МБАЛ Свиленград.

- Много болници в страната се намират в тежко финансово състояние. Какво е положението в Свиленград?

- МБАЛ Свиленград стои стабилно на пазара на здравни услуги. Добро финансово състояние без просрочени задължения.

- На доста места има проблем с медицинските кадри, как е тук?

- Както навсякъде, и тук има проблем с медицинските кадри. Основно със специалистите по здравни грижи /медицински сестри и лаборанти/. Но засега се справяме с този проблем, имаме назначени нови мед. сестри и кл. лаборанти. Надяваме се през следващата година да започнат работа други медицински сестри, които са стажували в болницата.

- В Народното събрание опозицията поиска вот на недоверие на правителството по повод здравната реформа. Пред какви проблеми е изправено родното здравеопазване, чието решение не търпи повече отлагане?

- България има много добра медицина, но здравеопазването има проблеми и трябва да направим разлика между медицината и здравеопазването. Тези проблеми са трупани с годините и не са решавани, сега се прави също здравна реформа. Здравната реформа е поставена на обществен дебат пред съсловните организации, пред обществени организации, който дебат тече и в момента. Ако трябва да говоря за проблемите, сигурно няма да ни стигне вестникът. Има три основни проблема, които трябва да се решат въпреки допълнителните средства, които се отпускат. Това са качеството на медицинската помощ, остойностяване труда на лекаря, въвеждането на допълнително здравно осигуряване. Най важният проблем е големият брой разкрити болнични заведения, които надхвърлят европейските стандарти. При едно население от 6,5 - 7 млн. и територия от 111 km², в България има около 500 болници. Голямата част от тях са частни лечебни заведения, които ползват обществен ресурс, т.е. средства, отпуснати от Националната здравна каса и едновременно с това пациентите си заплащат проведеното лечение.

- Защо, според Вас, често пациентите са принудени да дават пари на ръка, дори когато ги лекуват по клинична пътека?

- Това в малкия град изключително рядко може да се случи. Смея да твърдя, че в лечебното заведение, което ръководя, нямам сигнали и оплаквания от пациенти, които са дали пари на ръка. Това става най-често в по-големите лечебни заведения в страната и не е проблем на нашата болница.

Интервюто взе: Николай КОЛЕВ