19
Сря, Юни
27 Нови статии

 

 

Гугъл Голям



 

 

Харесай ни във фейсбук :)

Интервю
Инструменти
Шрифт

Вярвам, има правосъдие в България

 

- Ходжева, ти и на третата съдебна инстанция спечели дело срещу Общината. Каква е причината да призовеш в съдебната зала администрацията?

- Тази история започна на 1 юни 2016 г. - час и половина преди края на работното време бях извикана в Общината да подпиша нещо. Това нещо се оказа заповед за съкращаване. Оказа се, че е заповед за съкращаване на моята длъжност – началник сектор „Дневен център за възрастни с увреждания“ и „Дневен център със седмична грижа“ .

Мотивите бяха, че се налага преструктуриране и оптимизиране на работата и тази функция ще бъде изпълнявана от друг човек. А тези сектори и в момента съществуват. И в момента има назначен човек с абсолютно същите функции и задължения, само наименованието е променено. И това се доказа в решенията на всички съдебни инстанции.

- Как си обясняваш твоето уволнение? Каква може да е причината? - Моето обяснение е, че мотивите са личностни. Нямам налагани никакви наказания, за да има някакви други мотиви. Единственото ми обяснение е, че през 2015 г. от няколкото отправени към мен предложения избрах това от квотата на ГЕРБ да оглавя Общинската избирателна комисия. Мога да отбележа, че това е петата ОИК, в която дотогава бях участвала – заемала съм позиции и от квотите на БСП и ДПС, и квотата на ГЕРБ. Смятам, че причината е политическа, тъй като всички членове на ОИК с назначаването им са длъжностни лица по смисъла на Наказателния кодекс, носят наказателна отговорност и нямат право да участват в никаква предизборна агитация и единственият закон, който трябва да се спазва, това е Избирателният кодекс. Дори като председател на ОИК аз мога да задам въпроса : Кой е кметът?... Като председател на ОИК мога да кажа, че не могат да се случат фалшификации, тъй като контролът там е голям, всичко се обработва компютърно, всички протоколи се сканират и при нас нищо не може да опорочи даден вид избор.

- Някой опитвал ли се е да те разубеди да не ставаш председател на ОИК от квотата на ГЕРБ?

- Не, не. Имах няколко предложения и няма какво да крия, знаех, че тежестта ще падне основно върху мен, тъй като още от 1990 г., от вота за Велико народно събрание, се занимавам с избори и познавам всички изборни закони.

- Добре, ако беше приела офертата на БСП за ОИК, щеше ли да имаш проблеми?

- Не знам. Предполагам, че не.

- Имаш предвид, че ГЕРБ тогава оттегли подкрепата си за Манолов и издигна собствен кандидат за кмет, а БСП го покрепи?

- Политическите интриги никога не са ме интересували, спазвала съм Закона – такъв, какъвто е. И той винаги е бил пред мен. Но нещата се случиха 5 месеца, след като минаха изборите – много скоро.

- Ти всъщност дълги години си работила в Общинска администрация...

- Да, около 30. Била съм началник на ГРАО, началник на АПИО, директор на дирекция... Съвместявах длъжностите от 2005 г. секретар на общината и директор на АПИО, после само последната длъжност, до 31 януари 2012 г., Тогава бях пратена да отговарям за Дневен център за възрастни хора с мотива, че имам нужда от почивка.

- Възможно ли е да си била освободена и заради това да бъде назначен друг човек на твоето място? Има ли връзкарство при кадровата политика в Общината

? - Да. Все пак 30 години работих в общината, всичко виждах. В последно време доста роднински връзки има между хората, които работят там: сестри, кумици, на кумици свекървите... Семейства - единият работи в общината, другият – към дейностите на общината... Всички са обвързани.

- Би ли посочила имена, конкретни случаи?

- Знам ги, но ще се въздържа да отговоря засега.

- Много хора се страхуват да водят дела срещу Общината. Ти прояви куража...

- Да, страхуват се. И много хора ме съветваха и искаха да се откажа. Но след като имах два месеца да обмисля нещата, се реших на тази стъпка, тъй като мотивите, които се казаха, не бяха действителните. И ето: значи има правосъдие в България. Вярвам в това.

Интервюто взе: Николай КОЛЕВ