19
Сря, Юни
27 Нови статии

 

 

Гугъл Голям 

 

Харесай ни във фейсбук :)

Интервю
Инструменти
Шрифт

Работата в екип трябва да се окуражава от всички в бизнеса

- Свилене, представи се накратко: Къде си учил, какво работиш... Защо отиде в Англия, а не в друга европейска страна, или пък не остана в България?

- Роден съм в Свиленград, от първи до четвърти клас учих в НУ „Христо Попмарков“, а след това – до седми, в „Иван Вазов“ в нашия град. После продължих в УКТЦ по МТТ към ТУ-София гр. Правец (сегашната професионална гимназия по компютърни системи и технологии). Бакалавърска степен по компютърни науки завърших в Royal Holloway University of London, а магистратура по технологично предприемачество - в University College London, в Лондон, Англия.

Преместих се в Англия за бакалавърската си степен, главно заради високото качество на преподаване. Университетът Royal Holloway, който избрах, беше топ 10 в класацията по компютърни науки във Великобритания, а University College London е сред топ 10 в света по обща класация. Започнах работа в технологичната индустрия веднага след бакалавърската си степен и записах магистратура година по-късно, задочно, защото започнах работа, за да се издържам. След завършването на магистратурата, преминах на свободна практика като консултант-софтуерен инженер. Преди да започна работа по „Heresy“, бях работил в 6 различни компании. Изнасяли сме лекции на конференции в офисите на Bloomberg, Google и Facebook в Лондон, както и в University College London и около дузина други технологични събития за софтуерно инженерство. В момента живея в Лондон.

- Ти си софтуерен инженер, един от съоснователите и технологичен директор на стартъп фирма – „Heresy“. В названието има игра на думи, нали? Разкажи за предмета на дейност, как на теб и Димитър Станимиров ви дойде идеята за софтуера, с какво се отличавате от другите, какво ви прави по-различни?

- „Heresy"  www.heresy.io идва от латински и грубо означава „извън общоприетата норма". Идеята за името идва от основателя на една от най-големите и успешни фирми за инвестиране на рисков капитал в света — Нийл Раймър от Index Ventures. Когато Димитър Станимиров (съосновател на „Heresy“) обяснява какво иска да постигне с продукта, Нийл отвръща „Това е ерес!". Ние сме съгласни — целта на продукта е радикално да промени процеса на работа, по начин, който помага на корпоративните търговци, техните мениджъри и така до ниво изпълнителни директори. Докато останалите продукти на пазара се опитват да улеснят работата на ниво мениджъри /директори, ние се концентрираме първо върху търговците и екипите. Благодарение на нашата собствена методология на работа и алгоритми за изчисление на информацията, можем да покажем как ще се развият продажбите в бъдещето, за всеки един служител, екип и цялата компания. Информацията е достъпна за всеки и помага на екипите да правят корекции в собствената си работа и прогнози, за да постигнат желаната сума от продажби в края на месеца или тримесечието. За сравнение: днешните компании, дори и да имат „екипи", всеки търговец работи самостоятелно и се бори за повече сделки за самия себе си. Повече сделки водят до повече комисионни при успелите търговци, а техните колеги, които са по-малко ефективни — са често уволнявани до 1 година. Средно, в корпоративни продажби, търговците работят не повече от 16 месеца за една компания, и напускат, главно заради стреса, постоянното състезаване с всички останали и липсата на колективна работа. Heresy елиминира всички тези фактори и дори подобрява ефективността на екипите и компанията като цяло.

- Как се финансирахте, когато тръгнахте?

- Водещият инвеститор е българската компания за рисков капитал Launchub Ventures, като заедно с тях се включиха Лондонският инвестиционен фонд (London Co-Investment Fund) който се управлява от община Лондон и кмета на Лондон; един от старите инвестиционни фондове — Seedcamp, както и фондът AngelList, базиран в Сан Франциско, САЩ. -

Поставили сте си за цел с Димитър да промените начина, по който бизнес индустрията възприема търговците. Как се прави бизнес в Англия? Какви са условията и има ли разлика с тези в България?

- За съжаление не съм работил или правил бизнес в България, така че не мога да направя сравнение. На глобално ниво, Лондон е на трето място по брой основани и успели технологични компании — след Ню Йорк на второ място, и Сан Франциско — на първо. За разлика от другите 2 града, в Лондон има предимството на финансов и академичен център, и е дом на много големи компании, университети и медии на световно ниво. Всички тези фактори влияят позитивно при създаването на екосистема за технологични компании като „Heresy“.

- Как се реализира там вашето разбиране за екипна работа? У нас това възможно ли е? И може ли само софтуерът, образно казано, да „създаде екип“?

- Нямам наблюдения от български фирми, но работата в екип е нещо, което трябва да се окуражи от всички в бизнеса, и, разбира, се да бъде прието от всички. Софтуерът сам по себе си не може да създаде един екип, но може да промени бизнес процесите, което да доведе до екипна работа като страничен ефект. Например: прозрачността на информацията помага на всеки да види своят принос към общата цел, и да помогне със съвети как да се подобри работата както на индивидуално, така и на екипно ниво. Разбира се, ако никой в компанията няма желание за промяна или подобрение на ефективността - тогава няма как да се промени средата на работа.

- Имате ли визия за развитието си в бъдеще? Къде се виждате, например, след 10 – 15 години?

- Искаме „Heresy" да промени продажбите като индустрия за по-добро, като не само подобри ефективността на фирмите като цяло, но и ежедневната работа на всеки един човек.

- Идваш ли си често в Свиленград?

- Преди имах възможност да се прибирам 2-3 пъти в годината, но вече си идвам само веднъж за седмица-две.

Интервюто взе: Стефка КОЛЕВА