23
Пет, Фев
26 Нови статии

 

 

Гугъл Голям 

 

Харесай ни във фейсбук :)

Интервю
Инструменти
Шрифт

Евтините очила за по няколко лева могат да доведат до сериозни очни проблеми

Анета Кирева е собственик на оптика „Оптимак“ в Свиленград. Преди 15 години завършва образованието си в Национална професионална гимназия по прецизна техника и оптика „М. В. Ломоносов“ в София. Почти веднага след това отваря оптиката си, в която се изработват всички видове очила, предлагат се контактни лещи и разтвори за тях. В разгара на лятото решихме да попитаме Анета за опасността от носенето на фалшиви очила, за модната тенденция в момента, от какво най-често страдат свиленградчани и др. Ето какво каза тя в интервю за читателите на „Старият мост“:

- Анета, очила за какви заболявания най-често купуват от теб свиленградчани?

- Най-често изработвам очила с корекция за миопия -късогледство, и хиперметропия - далекогледство. В началото на лятото на доста клиенти правя слънчеви очила с диоптър, което улеснява шофирането и създава комфорт. Радва ме доверието на всеки, поискал професионален съвет за комбинирани прогресивни стъкла и че остава доволен след правилно избрания продукт.

- Какви са впечатленията ти? Наблюдава ли се ръст на хората с увредено зрение? Пада ли възрастовата граница на нуждаещите се от диоптри?

- Моите впечатления са, че все повече хора имат нужда от корекция на зрението. За съжаление, се наблюдава ръст на хората с очни проблеми особено при младото поколение и при децата. Имам клиенти и на едва 4 – 5-годишна възраст.

- В някои магазини и по сергии се предлагат очила – слънчеви и с диоптър, за по-малко от десетина лева. Какво рискуват, според теб клиентите, купувайки си евтини очила?

- Темата е изключително обширна. Повечето производители на световни марки имат свои колекции, които са с отлични качества на доста приемливи цени, обикновено до 2 и дори 3 пъти по-ниски от тези на дизайнерските марки. Известно е, че повечето маркови продукти са с високи за стандарта в България цени. Често клиентите прибягват до покупка на евтините им копия, но трябва да знаят, че така рискуват очното си здраве. Тези очила са от нискокачествени материали и не предлагат необходимата и качествена защита на очите. Готовите очила с диоптър се предлагат с еднаква корекция за дясно и ляво око и с еднаква пупилна дистанция. А при всеки един човек тази пупилна дистанция е индивидуална. Може на достъпна цена всеки нуждаещ се да си направи своите индивидуални очила.

- Освен по цената по какво друго може да различим ментетата от оригиналните очила?

- Ментетата видимо се различават. Самите материали и на рамките, и на лещите са доста под стандартите на допустимото. За постигане на ниска себестойност на продукта се подменя качественият материал с по-евтин. Това води до влошаване на качествата на очилата, по-лесна амортизация и най-лошото – до потенциални вреди върху здравето на ползвателя. Например, ако рамката съдържа никел, който е евтин и ковък, съществува риск от поява на дерматит, алергия и т. н.

- Под каква цена очилата са съмнителни?

- При очила под 20 лева няма как да има вложен качествен материал. Иначе, има добри слънчеви от 30 – 35 лева, а диоптрични – 28 лева. Но за качество и на рамките, и на лещите може да говорим при очилата от 60 лева и нагоре.

- Освен стъклата, вaжни са и рамките от естетическа гледна точка. Каква е модната тенденция това лято?

- Модната тенденция това лято са цветните тонове с ретро излъчване - големи рамки в пастелни тонове, „котешка“ форма с големи размери. И винаги - модният авиатор с огледално покритие на стъклата.

- Какво ще кажеш за капките, които се препоръчват за работа с компютър?

- Аз съм за капките, защото облекчават и спомагат за синдрома на сухото око. Всички знаем, че когато дълго се взираме в монитора забравяме да мигаме и така окото пресъхва. Т. нар. изкуствени сълзи спомагат за избягване на този проблем. Има и предпазни очила със стъкло BLUE CONTROL, които са за работа с всякакъв дисплей и не допускат до окото синята светлина. Клиенти, които ги ползват, споделят, че са доволни. Да, очилата помагат, но е необходимо да има и някакъв режим. Трябва да се създаде комфорт за очите при работа, защото стоим по 8 часа пред лаптопа, а понякога и повече. Винаги трябва да правим почивки. На 50 минути пред монитора трябва 10 минути почивка – да гледаме в далечината известно време, да затворим очи, когато акомодираме (гледаме на близко), окото се натоварва.

Интервюто взе: Диляна ЦВЕТКОВА